PODIŽE SVIJEST

Apsolutni prvak teške kategorije Oleksandr Usik i dalje ulaže napore u podizanje svijesti o aktuelnom ratu u Ukrajini, gdje se nedavno vratio i posjetio Irpin, razoreni grad na periferiji Kijeva.

Ranije je pomogao organizaciji UNITED24 prikupiti 265.000 eura za obnovu domova 40 porodica.

Glavna motivacija za Usikovo zanimanje bila je teretana u kojoj je njegov poznanik Oleksij Džunkivskij nekada podučavao djecu boksu prije nego što su ga ubili ruski vojnici.

Usik je posjetio trening djece u novouređenoj teretani te se sastao s Anastasijom Džunkivskom koja nastavlja rad svog ubijenog supruga.

"Odlučio sam kupiti svu potrebnu sportsku opremu kako bi djeca mogla trenirati u dobrim uslovima. Oleksij više nije s nama, ali boks će i dalje živjeti u teretani koju je osnovao. Djeca će nastaviti trenirati, a možda će jedno od njih postati novi svjetski prvak. Svijet treba vidjeti tugu i ogromno razaranje koje Rusija nanosi našoj zemlji", rekao je svjetski prvak u boksu.

Usik i njegova supruga Katerina posjetili su potom i dječju bolnicu koju je 8. jula pogodila raketa, a tu su se sastali s osobljem i djecom na liječenju.