Pariz 2024

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani sinoć je svečano predala zastavu sportistima koji će predstavljati Kosovo na Olimpijskim igrama u Parizu i poručila da je to takmičenje više od sporta i da predstavlja odraz mira i međusobnog poštovanja.

Olimpijske igre u Parizu počeće 26. jula i trajaće do 11. avgusta, a devetoro takmičara sa Kosova takmičiće se u nekoliko kategorija, prenosi Dukađini.

Na ceremoniji primopredaje zastave Olimpijskom timu Kosova, Osmani je rekla da zastava simbolizuje "duh, snagu i jedinstvo države".

"Takmičari koji nas predstavljaju na Olimpijskim igrama 2024. odaju počast svojoj zemlji. Njihova hrabrost, odlučnost i strast nas podsjećaju na neograničen potencijal koji postoji u svakome. Svakome od vas želim uspjeh, iako ste već ostavili neizbrisiv trag u sportu i istoriji naše zemlje", rekla je Osmani.

Prema njenim riječima, njihov rezultat na Olimpijskim igrama neće biti samo lično dostignuće, već "pobjeda cijelog Kosova".

"Pokazaćemo cijelom svijetu snagu, izdržljivost i talenat naše mladosti. Vaši napori će utrti put budućim generacijama sportista, inspirišući ih da sanjaju velike snove i odlučno slijede svoje ciljeve", rekla je Osmani.

Poručila je da sportisti imaju svu podršku građana Kosova te da "ni u jednom trenutku neće biti sami".

"Sa vama će kucati srce svakog građanina Kosova. Uz vas stoji cijela država, navija sa ponosom i punim povjerenjem u vaše vještine", istakla je ona.

Dodala je da će ove godine Kosovo imati predstavnike i na Paraolimpijskim igrama.

Osmani je dodala da učešće Kosova na Olimpijskim igrama prevazilazi granice sporta i predstvalja oličenje mira i međusobnog poštovanja.

"Olimpijske igre ističu naše zajedničke osobine, odnosno našu sposobnost da se ujedinimo kroz prijateljsko takmičenje i međusobno poštovanje. Za Kosovo učešće na Olimpijskim igrama predstavlja kulminaciju dugogodišnjeg napornog rada", zaključila je Osmani.

Izvor: Kosovo online/Dukagjini