POVEĆAO UKUPNU PREDNOST

Slovenački biciklista Tadej Pogačar osvojio je 14. etapu Tour de Francea i tako je povećao prednost u generalnom plasmanu. Etapa će ostati upamćena i po neželjenoj sceni u kojoj se našao Pogačar.

U prvoj od dvije etape na Pirinejima, a koja je imala 4.000 metara uspona. Pogačar je ostavio svog najvećeg rivala Jonasa Vingegaarda za 39 sekundi.

Time je Pogačar povećao prednost u generalnom plasmanu u odnosu na Danca na skoro dvije minute. Za Pogačara je to 79. etapna pobjeda u karijeri, a 13. ukupno na Tour de Franceu.

Treći je završio Remco Evenepoel s 1,1 minutom zaostatka za Slovencem. Pogačar je zahvaljujući novoj pobjedi i povećanju prednosti u generalnom plasmanu otkrio medijima da sada može voziti opreznije i defanzivnije, ali da će svejedno ciljati pobjede do kraja.

U jednom trenutku današnje etape vidjeli smo i pravu sramotu za organizatore. Jedan navijač je, ako se može tako nazvati, tokom pune Pogačarove brzine bacio kesicu čipsa Slovencu u lice, na što se on nije osvrtao, već je nastavio u istom ritmu i zabilježio pobjedu.

Za nedjelju je zakazana još jedna vrlo zahtjevna pirinejska etapa koja će odvesti bicikliste od Loudenvillea do Plateau de Beillaea duga 197,7 kilometara sa čak 4.800 metara visine.

Ukupni poredak nakon 14 od 21 etape:

(1.) Tadej Pogačar (Slovenija/UAE Team Emirates) 56:42:39

(2.) Jonas Vingegaard (Danska/Visma-Lease a Bike) +1:57

(3.) Remco Evenepoel (Belgija/Soudal Quick-Step) + 2:22