"Andra" na Marašu u Prizrenu

Finalnom utakmicom između ekipa Diko-Plast i Pal Paluca na fudbalskom terenu “Andra” u Prizrenu večeras se završava Ramazanski turnir u malom fudbalu.

Sinoć su tribine popularnog fudbalskog balona "Andra" na Marašu omiljenom šetalistu Prizrenaca bile su ispunjene do posljednjeg mjesta kao i sva mjesta oko samog balona jer su mnogi zaljubljenici u mali fudbal prisustvovali polufinalnim mečevima ovogodišnjeg desetog, jubilarnog Ramazanskog turnira u malom fudbalu, u organizaciji nevladine organizacije "AKEA" iz Prizrena čiji je sav nagradni fond namjenjen socijalno najugroženijim porodicama prizrenske opštine.
Atmosfera je bila zaista fantastična, a navijalo se kao na brazilskim fudbalskim stadionima. Po svemu prikazanom sastale su se ekipe koje su i najviše pokazale tokom trajanja turnira. Inače za ovogodisnje učešće na jubilarnom desetom Ramazanskom turniru bilo su prijavljene 22 ekipe koje su uplatile na konto organizatorima po 70 eura, a čitav nagradni fond, kako smo istakli, je išao u humanitarne svrhe, po riječima organizatora, za 1000 siromašnih porodica.
Turnir je počeo proslog petka gdje je žrebom odlučeno ko se sa kim sastaje te je igrano eliminacionim sistemom 2x25 minuta, sa po šest igrača u polju i mogućnosti isključenja od po dva minuta za nedoličnu igru. Utakmice su izazvale veliku pažnju, kako gradjana Prizrena i okoline, tako i  mnogih musafira, pretežno iz republike Turske. Igralo se u terminima od 23 časova pa do 1 čas nakon ponoći. Sudile su profesionalne sudije koje sude i  utakmice Super lige kao i  utakmice Prve i Druge fudbalske lige Kosova. Nakon  eliminacionog sistema takmičenja, četiri najbolje ekipe su se sinoć sastale u polufinalnim mečevima te se, bodreni svojim navijačima, borili za ulazak u veliko finale.
U prvom plufinalnom meču su se sastale ekipe  Diko-Plasat i ekipa Grave-Elsing čiji su igrači pokazali zavidno znanje fudbala ali i korektnu i fer igru. Reklo bi se da su tehničke mogućnosti igrača ekipe Diko-Plasta daleko na višem nivou od skromnih igrača ekipe Grave Elsing. Diko-Plast je čitavo vrijeme bila u vođstvu, a igrači Grave Elsing stizali rezultat. Na poluvremenu 3:3, pa i na kraju 7:7 u vrlo interesantnoj završnici gdje su igrači ekipe Grave Elsing bukvalno u posljednjih par minuta izjednačili rezultat i obezbjedili šansu da preko penala uđu u finale. Na kraju 2:0 za ekipu Diko-Plasta koja ulazi u veliko finale sasvim zasluženo.
1. polufinale:
Diko plast - Grave Elsing  7:7, penalima 2:0.
Diko Plast: Berat, Armend, Granit, Besfort, Dino, Rizah, Erdenay, Taner;
Grave Elsing: Jetmir, Djini, Kabashi, Valdrin, Tansu, Fergin, Besart, Milaim, Gzim;
Sudije: Afrim Morina, Arsim Kalender.
Drugo polufinale je bilo mnogo bolje jer su se sastale dvije ponajbolje ekipe na turniru i  to je prakticno  bilo finale prije finala. Sastale su se ekipe  Pal Paluca i ekipa Perparim Thaçi koju pretežno sačinjavaju bivši i sadašnji fudbaleri kosovskog Sper ligasa FK "Liria" koji su prikazali atraktivnu igru sa puno dodadavanja i kombinacija a bilo je i atraktivnih poteza, što je publika pozdravljala aplauzima. I dok je prvo poluvreme proteklo u znaku ekipe Perparim Thaçi tj. njihovog najboljeg igrača Krasniqija koji je postigao dva gola u tom periodu igre te su zasluženo poveli sa 2:1, strijelac za ekipu Pal Paluca bio je Liridoni. U drugom poluvremenu neka nova slika na terenu. Kao da je igrao samo jedan tim i to tim ekipe Pal Paluca. Odlično uigrane kombinacije te raspoloženje upravo igrača "Lirie" Liridonija uslovilo je da ta ekipa za vrlo kratko vrijeme, u početnih pet-šest minuta drugog dijela utakmice preokrene rezultat te na kraju ubjedljivo pobijedi sa 5:3. Uzaludne su bile solo-akcije pomenutog Krasniqija ali i  njegovih saigraca Totaja i Gashija koji su pokušali preokrenuti rezultat ali je na kraju zasluženo slavila ekipa Pal Paluca te usla u veliko finale.
2. polufinale:
Pal Paluca - Perparim  Thaqi 5:3.
Pal Paluca: Ruxhdi, Xhimshit, Besart, Dani, Valoni, Liridoni, Sejdo.
Perparim Thaqi: Q. Morina, G. Morina, V. Morina, Gashi, Totaj, Krasniqi, Tuli.
Sudije: Bashkim Mallaku, Qenan Haskuka.
Večeras od 23 sata u utakmici za treće mjesto sastaće se ekipe Perparim Thaqi i ekipa Grave Elsing a u velikom finalu koji će početi tačno u ponoć sastaće se dvije ponajbolje ekipe i to ekipa Pal Paluca i ekipa Diko-Plast. Biće to pravi fudbalski spektakl gdje će biti spuštena zavjesa na ovogodišnji odlično organizovani deseti jubilarni Ramazanski turnir.
Za pobjednike su već pripremljene skromne nagrade u vidu medalja, pehara i diploma jer je moto turnira bio humanitarnog karaktera uz ono čuveno "Važno je učestvovati". Dakle ovaj Ramazanski turnir koji svake godine organizuje "AKEA" već spada u tradiciju na kojoj se okuplja veliki broj ljudi i omladine koja prati utakmice i poznatih fudbalera ali i nekih novih fudbalskih talenata sa prizrenskih prostora, kojih je oduvjek bilo…
Vinetu Ganić