Zabrana igranja u evropskim kupovima

Umjesto ova dva kluba, drugi timovi nastupiće u evropskim kupovima

Žalbeno vijeće Unije evropskih fudbalskih asocijacija (UEFA) donijelo je odluku o zabrani igranja u evropskim kupovima za Besiktas jednu godinu, a kazna Fenerbahceu smanjena je sa dvije plus jednu, na dvije godine, javlja agencija Anadolija.
Besiktas nije dobio odluku od UEFA-e kakvu je očekivao, zabranom da jednu godinu nastupa u evropskim kupovima. Nakon odluke Disciplinskog vijeća UEFA-e da Besiktas ne može nastupati jednu godinu u evropskim kupovima, klub je podnio žalbu žalbenom vijeću. Predsjednik kluba Fikret Orman, dopredsjednik Ahmet Nur Cebi i velika delegacija, uputili su se u švicarski grad Nyon kako bi prisustvovali saslušanju na Žalbenom vijeću.
Žalbeno vijeće UEFA-e smanjilo je zabranu od dvije plus jedne godine, koju je Fenerbahceu dalo Disciplinsko vijeće, na dvije godine zabrane nastupanja u evropskim kupovima. U saopštenju žuto-plavog kluba, navodi se da će klub, bez gubljenja vremena, podnijeti žalbu Međunarodnom sportskom sudu (CAS).
U okviru istrage o fudbalskim prevarama u Turskoj koja je započeta 3. jula 2011. godine, UEFA je kaznila Fenerbahce sa dvije plus jednom godinom zabrane nastupanja u evropskim kupovima.
Fenerbahce i Besiktas negodovali su na negativne odluke koje su dobili, a u sezoni 2013.-2014. umjesto ova dva kluba, u UEFA Ligi šampiona i UEFA Evropa ligi natjecat će se drugi timovi.