Feneru prijeti druga diskvalifikacija

Naslovnice svjetskih medija preplavljene viješću o pokretanju disciplinskog postupka protiv dva turska i rumunskog kluba

Vijest o pokretanju disciplinskog postupka u UEFA-i zbog namještanja utakmica i dovođenja u pitanje kriterija koje nameće UEFA za sudjelovanje u svojim takmičenjima protiv turskih superligaša Fenerbahcea i Besiktasa, te Steaue iz Bukurešta, odjeknula je u svim svjetskim medijima. Najveća pažnja posvećena je slučaju Fenerbahcea, koji je ove sezone stigao do polufinala Lige UEFA.
Britanski "Daily Mail" piše da Feneru prijeti druga diskvalifikacija iz Lige evropskih prvaka nakon sezone 2011./2012., kada je također bio dovođen u vezu sa namještanjem utakmica domaćeg prvenstva. I „Telegraph“ je podsjetio na presudu predsjedniku Fenera Azizu Yildirimu kojem je turski sud u julu prošle godine izrekao zatvorsku kaznu od šest godina i tri mjeseca zbog umiješanosti u afere namještanja utakmica nacionalnih takmičenja.
Španski "Marca" i "Goal" na svojim naslovnicama objavili su vijest da bi turski Besiktas i rumunska Steaua mogli ne nastupiti u narednoj sezoni evropskih takmičenja.
Američki „The New York Times“ je najviše pažnje posvetio najavi sjednice UEFA-e u Nyonu koja je planirana za 22. juli, a nakon koje će biti poznata eventualna sankcija prema Fenerbahceu i njegovih pet neimenovanih službenika osumnjičenih za aferu namještanja utakmica. S druge strane, „Bloomberg“ piše o slučaju Besiktas i njegova dva službenika koja se terete za umiješanost u namještanje rezultata finalne utakmice turskog nacionalnog kupa 2011. godine, koju su odigrali sa Istanbul BB-om.
Na osnovu Pravnog statuta UEFA isključuje klubove iz svojih takmičenja na najmanje jednu sezonu ako se dokaže da su sudjelovali u namještanju utakmica.