Juče je finalnom utakmicom završen turnir u malom fudbalu "Astra Cup 2013" pobjedom ekipe iz Donjeg Ljubinja nad vršnjacima iz Gornjeg Ljubinja od 5:3.

Dvanaest godina postojanja prvog radija na Kosovu na bosanskom jeziku "Astra" radija na frekvenciji od 89,4 MHz iz Gornjeg Ljubinja već treću godinu zaredom godišnjicu obilježava organizujom turnira u malom fudbalu. Sa idejom promovisanja i popularizacije  malog  fudbala  i sportskih  druženja na nivou Bošnjaka Župe kraj Prizrena ovaj turnir polako izrasta u jednu od boljih sportskih manifestacija po pitanju organizacije, broja prijavljenih ekipa, kvaliteta takmičenja te samim tim i druženja među mladima iz bošnjačkih sela Župe, Podgore a bilo je i ekipa iz Prizrena.
Ove godine je turnir trajao desetak dana a prijavilo se 12 ekipa svrstanih u tri grupe gdje se u prvom krugu takmičenja igralo svako sa svakim po bod sistemu a zatim u drugom dijelu takmičenja dvije prvoplasirane ekipe igrale su eliminiacionim sistemom .U jučerašnjem velikom finalu sastale su se dvije, reklo bi se, bratske i komšijske ekipe iz Gornjeg i Donjeg Ljubinja koje su pokazanim kvalitetom fudbalske igre i fer i korektnom soportskom  druženju, bez incidenata pokazale zašto su se našle u velikom finalu. No potrebno je istaći da su obe ekipe teško stigle do završnice jer su u polufinalu imale relativno jače i fizički pripremljenije ekipe no uz malo  sreće, kako smo istakli, zasluženo su stigli do velikog finala jer su pobjedile apsolutnog favorita prije početka turnira, ekipu "Butik Remzo" iz Gornjeg Ljubinja te ekipu "Gimnazije" iz Prizrena.
Finale je igrano u pravoj brazilskoj atmosferi gdje se na tribinama školskog poligona osnovne i srednje niže škole "Izvor" u Gornjem Ljubinju okupilo preko 400 ljubitelja fudbala i gdje su se, realno rečeno, ekipa iz Gornjeg Ljubinja od velike želje za pobjedom "izgorila" na terenu što su njihove komšije iz Donjeg Ljubinja iskoristili i zasluženo slavili. Sam početak utakmice nije nagoveštavao da  će se utakmica završiti sa puno uzbuđenja i rezultatske neizvjesnosti jer se obostrano šutirao na gol bez nekog rezona no tada su se zaigrali igrači ekipe iz Donjeg Ljuninja i sa dva "lagana" gola Karadolamija i Bilibanija "smirila" uzavrele strasti domaćih navijača na tribinama. 
Nakon puno napada od strane ekipe iz Gornjeg Ljubinja da što prije stignu rezultat griješilo se puno, bilo je par isključenja, pa se nakon prvog poluvremena na odmor otišlo sa visokih 5:1 za ekipu iz Donjeg Ljubinja. Kada su svi na tribinama pomislili d je priča o pobjedniku finala već odlučena za bolji završetak i bolji utisak domaće ekipe pobrinuo se njihov ponajbolji igrač Esmin Šaipi koji se sa svoja dva pogotka pokrenuo domaće navijače da se možda do kraja utakmice mođe promjeniti rezultat no na kraju osim puno šansi i ponekog isključenja zbog prevelike želje i emocija da se postigne gol rezultat ostaje do kraja isti 5:3 za ekipu iz Donjeg Ljubinja i njihovo veliko slavlje moglo je da počne.
Rekosmo da je finalnu utakmicu posmatrao veliki broj gledalaca iz mnogih sela u Župi a bilo je i gostiju i iz Prizrena dok je od poznatijih bošnjačkih javnih i političkih ličnosti utakmici prisustvovao predsjednik DSB-a Rasim Demiri sa saradnicima. On je ujedno i najuspješnijim ekipama nakon završetka turnira podjelio zaslužene nagrade poput sportske opreme, pehara i zahvalnica.
Posebne pohvale za organizaciju ovog turnira idu na račun Raifa Ademija vlasnika "Astra" radija te predsjedniku Omladine Gornjeg Ljubinja Amilu Kaplaniju koji su sa svojim saradnicima, kako smo istakli, organizirali turnir na visokom nivou.
Tako je ekipa iz Donjeg Ljubinja za osvojeno prvo mjesto na turniru osvojila pehar, garnituru sportske opreme te zahvalnicu kao i zahvalnicu golmanu njihove ekipe koji je proglašen za najboljeg golmana na turniru a to je Imer Karadolami. Drugoplasitrana ekipa iz Gornjeg Ljubinja čiji je sponzor bio "Taxi-Shar-Cirih" osvojila je pehar i garnituru dresova kao i zahvalnicu koju je dobio golgeter turnira iz njihove ekipe Esmin Šaipi.
Trećeplasirana ekipa na turniru ,,Butik Remzo“ iz Gornjeg Ljubinja dobila je pehar i zahvalnicu za učešće na turniru. Mnogima koji su pomogli u organizaciji turnira organizator se odužio zahvalnicama. Tako su zahvalnice dobili:
- Predstavnik osnovne i niže srednje škole "Izvor" - Gornje Ljubinje;
- Mejdin Saliji;
- Almir Saiti Direktor Direktorijata za Kulturu, Omladinu i Sport u opštini Prizren,
- Rasim Demiri, predsjednik DSB-a kao i medijski sponzori turnira:
- RTK - redakcija  na bosanskom jeziku;
- web-portal na bosanskom jeziku info-ks.net.
Posebno treba napomenuti da za ovogodišnju sportsku promociju i druženje mladih organizatori zaslužuju svaku pohvalu a dokaz je činjenica da je nakon završene svečane ceremonije dodjele nagrada najuspješnijim ekipama i pojedincima na turniru organizirana folk-žurka za mlade na kojoj je nastupio poznati "ADO-bend" iz Rečana a druženje mladih je potrajalo do kasnih večernjih sati...
Statistika finalnog meča "ASTRA-CUP 2013":
"Taxi Shar-Cirih" – Gornje Ljubinje - "Donje Ljubinje" 3:5;
Igrano na školskom poligonu osnovne i niže srednje škole "Izvor" u Gornjem Ljubinju; gledalaca oko 400. 
Sudije: Rušan Šaipi, Ramadan Osmani.
"Taxi Shar" Cirih – Gornje Ljubinje:
E.Ibra, R.Ibra, Šabani, Ar. Šaipi, Ad Šaipi, M.Šaipi, E. Šaipi;
"Donje Ljubinje":
I. Karadolami, E.Karadolami, Bilibani, M.Misljimi, N.Misljimi, Idrizi, Ameti.
Strijelci:
E.Šaipi 2, Šabani - "Taxi Shar" Cirih - Gornje Ljubinje;
E.Karadolami 2, M.Misljimi 2, Bilibani - Donje Ljubinje.
Tako je spuštena zavjesa  na ovogodišnji turnir u malom fudbalu ,,ASTRA-CUP 2013“ u Gornjem Ljubinju koji je bio sjajna uvertira za onaj mnogo veći i poznatiji fudbalski turnir  ,,Mira i Prijateljstva“ u Rečanu koji će se igrati jula mjeseca a u kojem će učestvovati i mnoge ekipe sa ovog turnira koje ako budu pokazale ono što su pokazale na ovom turniru lako mogu doći i do završnice.