Nije fudbal za svakoga...

Ekstremni navijači Beitara napustili su stadion kada je gol za jerusalemski klub, na pretposljednjem meču 25. kola izraelskog Ligat Ha’al prvenstva, protiv Maccabi Netanye postigao igrač islamske vjeroispovjesti Zaur Sadayev.

Dobar dio navijača se radovao, ali je njih oko 300 napustilo stadion u znak protesta. To su uglavnom bile pristalice izraelske ekstremne desnice zbog kojih je klub i u prošlosti imao dosta problema. Sadayev je u 49. minuti doveo svoj tim u vodsto od 1:0, a kada je zamijenjen u 74. minuti, navijači koji su ostali na stadionu pozdravili su njegov izlazak iz igre ovacijama.

- Ljubav pobjeđuje, a u ovom slučaju važan je sport, a ne koje je vjeroispovjesti čovjek. Mi poštujemo svaku osobu nezavisno od religije. Oni navijači koji su ostali do kraja su pravi Beitarovi navijači - rekao je pomoćni trener Beitara Jan Talesnikov.

Navijači Beitara nisu se slagali s odlukama čelnika kluba da dovede dva igrača islamske vjeroispovjesti iz Čečenije, od kojih je jedan Sadayev. Oni su nedavno spalili prostorije ovog kluba. Također, za ovaj klub do sada nije igrao nijedan Arapin. Od 2005. godine Beitar je čak 20 puta bio pod istragom disciplinskih organa Fudbalskog saveza Izraela.

Prije nego što su dvojica fudbalera iz Čečenije potpisala za Beitar, za klub iz Jerusalema igrao je samo jedan musliman, Nigerijac Ndala Ibrahim, ali se nije dugo zadržao.