Za prizrenske klubove

Nastavljaju se uzbuđenja u kosovskim sportskim takmičenjima u proljetnom dijelu prvenstva.

U subotu i nedjelju su košarkaši igrali redovno 16. kolo BKT-muške košarkaške super-lige gdje je ekipa prizrenskog KK „Bashkimija“ lahko u gostima savladala KK „Dritu“ sa 91:84 i učvrstila se na trećem mjestu na tablici super-ligaša, dok je u derbiju kola A moglo bi se reći i čitavog prvenstva ekipa KK „Peja“ iz Peći u jednoj vrlo interesantnoj i dramatičnoj utakmici pobjedila favorizovanu ekipu KK „Sigal-Prishtine“ sa 77:72 pred preko 6 000 gledalaca. 
Mnogi ljubitelji košarke su ostali van hale te su susret posmatrali na video-binu u centru grada. Nakon derbija nastalo je veliko slavlje navijača iz Peći te se pobjeda slavila u mnogim kafićima i restoranima do duboko u noć. 
Već u narednom kolu ekipa kk „Peja“ gostuje u Mitrovici, domaćinu KK „Trepqa“ i vjerujemo da će to biti još jedan veliki košarkaški spektakl za sve ljubitelje igre pod obručima. Po običaju među najboljima na derbiju je bio dojučerašnji Prizrenac Samir Šaptahović sa 17 poena (4 trojke) te Dardan Berisha reprezentativac Poljske sa 14 poena, te Amerikanac Gerti Shima sa 11 poena i četiri blokade. 
Ekipu vodi košarkaški trener iz Hrvatske Rudolf Jugo koji je u sezoni 2005/2006 osvojio sa ekipom KK „Zadar“ titulu šampiona Hrvatske pobijedivši u finalu, u doigravanju play-offa, najbolju košarkašku ekipu iz Hrvatske KK „Cibonu“ iz Zagreba. 
Rezultati i tabela nakon 16. kola:
Peja - Sigal Prishtina 77:72;
RTV 21 - Vellaznimi 95:70;
Drita - Sigkos Bashkimi 84:91;
Kosova - Trepqa   69:92;
Tabela:
1. Peja 31;
2. Sigal Prishtina 30;
3. Sigkos Bashkimi 27;
4. Trepqa 25;
5. RTV 21 23;
6. Vellaznimi 20;
7. Drita 18;
8. Kosova 17.
Narednog vikenda:
Sigal Prishtina - RTV 21; Trepqa - Peja;
Sigkos Bashkimi - Kosova; Vellaznimi - Drita
Što se tiče fudbalskih dješavanja ovog sportskog vikenda igrale su se utakmice osmine finala Kupa Kosova kao uvertira za narednu nedjelju kada počinje i drugi dio fudbalskog prvenstva u Raifaiisen-Super fudbalskoj ligi Kosova. FK „Lirija“ iz Prizrena je u subotu u kup-utakmici izgubila od ekipe Istoka sa 1:0 i tako ispala iz daljeg takmičenja.
Najzanimljiviji susret odigran je u Drenici gdje je istoimena ekipa pobijedila prošlogodišnjeg osvajača Kupa Kosova, ekipu fk „Trepqa“  89 sa 2:0. Ekipa fk „Prishtina“ je tek u produžetku savladala ekipu fk „Feronikell“ sa 2:1, u regularnom toku bilo je nerješeno 1:1.
Rezultati osmine finala Kupa Kosova:
Drenica - Trepqa 89  2:0;
Trepqa - Drita 1:0;
Hysi - Besa 2:2 - produžeci 3:2;
Feronikell - Prishtina 1:1 - produžeci 1:2;
Hajvalia - Llamkos Kosova 1:1 - penali 5:2;
Fushe Kosova - Vellaznimi 2:2 - penali 6:5;
Ferizaj - Ulpiana igraju 10.marta.
Treba istaći da će se drugog aprila u Prištini održati žrijeb parova a da će se 10-og aprila igrati četvrtfinalne utakmice Kupa Kosova.