Za igranje utakmica treba dozvola Srbije!?

FIFA igra dvostruku igru s Kosovom, iako je ono proglasilo nezavisnost prije pet godina. S jedne strane, omogućava igranje prijateljskih utakcima mladih, klubova i ženskih timova, a s druge strane i dalje drži van svog okrilja kosovski fudbal. Ovo je procjena španskog web portala superdeporte.es, koji se boji da, kako stvari stoje, Kosovo treba da čeka još nekoliko godina kako bi postala dio FIFA i UEFA.

Međunarodna fudbalska federacija (FIFA) igra dvostruku igru s Kosovom. Kako procjenjue španski web portal superdeporte.es, u svom posebnom tekstu o kosovskom fudbalu, koji je i 13 godina nakon rata izoliran.

Nadalje prema pisanju ovog portala, korake koje poduzima svjetska kuća fudbala, san kosovskih fudbalskih čelnika da uđu pod okriljem FIFA i UEFA može potrajati.

"FIFA igra dvostruku igru. S jedne strane dopustila je Kosovu da igra prijateljske utakmice mladih, klubova i ženskih ekipa, ali ne i profesionalnih fudbalera. S druge strane, opovrgava im igranje zvaničnih utakmica, bez dopuštenja Srbije. Takođe ne može igrati uz intonaciju firme i sa svojom zastavom, ali nije jasno može li igrati na Kosovu, bez dobijanja dozvole susjedne Srbije", piše superdeporte.es.

U tekstu se dalje spominje da priznavanjem Kosova od strane 97 zemalja UN-a, činjenica je koja nije uspjela da dovoljno uvjeri dvije najvažnije fudbalske institucije da Fudbalski savez Kosova privuče u svoje okrilje.

"Trenutno je oko 100 zemalja koje su priznale nezavisnost Kosova, ali je posljednjih godina podrška opala, u upoređenju sa godinom kada je proglašena nezavisnost ove zemlje. Premiejr ove zemlje je zatražio od FIFA razlog zaštos e ne dopušta ovoj zemlji da igra zvanične utakmice", stoji dalje u tekstu.

Oni su naveli slučaj Palestine, koja je prošle godine postala dio FIFa. No, ovaj portal dodaje da je slučaj Kosova drugačiji. Šanski portal dodaje da je politika veoma važan faktor koji ometa napredak kosovskog fudbala ka internacionalizaciji.

Naravno, nije ostavio i spomenuti Srbiju, koja koristi pravo veta i prijateljstvo sa nekim jakim državama koje su članice FIFA, kako bi spriječila svaki korak i poduzeti pokušaj od strane kosovara.

Superdeporte.es također piše da očekuje da kosovski put slijede i druge zemlje koje nisu dio FIFA, kako bi zatražile mjesto u ovoj instituciji.