IZDAO IDEALE

Nekoliko njemačkih medija kritikovalo je odluku Jürgena Kloppa da se pridruži grupi Red Bull koja je "sinonim za zlo u nogometu", kako je istakao urednik Spiegela.

Klopp je postao novi "globalni šef nogometa" (Global Head of Soccer) u Red Bullu, a novi posao započinje 1. januara 2025. godine.

Ipak, njegovo imenovanje nije dobro prihvaćeno u Njemačkoj gdje su vijest dočekali s ogorčenjem i nerazumijevanjem. Za kolumnistu Spiegela Marcusa Krämera, nogometna romansa je "mrtva već dugo vremena".

U nastavku teskta, objašnjava da Red Bull simbolizira današnji nogometni biznis i višestruko vlasništvo, zbog čega je izraženo veliko ogorčenje i još veći apsurd prema činjenici da je Klopp prihvatio njihovu ponudu, znajući da je u prošlosti vodio ekipe Mainza, Dortmunda i Liverpoola, vrlo popularne klubove s bogatom historijom.

Smatra da je Klopp izdao tradicionalne vrijednosti nogometa za model uspjeha zasnovan na novcu.

"Klop se Liverpoolu predstavio kao 'Normalni', za razliku od 'Posebnog' Mourinha, što mu je donijelo pohvale", navodi Der Spiegel, uputivši kritiku Kloppu da je otišao za novcem i tako razočarao fanove.

Portal T-online.de apostrofira da je Klopp u nekoliko sekundi uništio sopstveni spomenik i sve ono što su njegovi navijači vjerovali da propagira.

"Klopp je sklopio dogovor sa đavolom. Klopp se sada prodao i potpuno srušio svoju do tada neupitnu autentičnost, vjerovatno za mnogo novca. Imidž harizmatične figure njemačkog nogometa ozbiljno je narušen", navodi se u njihovom tekstu.

Günter Klein, novinar Münchner Merkura, objavio je brojne komentare na svojim društvenim mrežama kada je vijest objavljena.

"Klopp je lažan kao i njegovi zubi", napisao je.

"Rekao je da je ljevičar, a pridružio se kompaniji čije su medijske aktivnosti značajno doprinijele usponu desnice. U jednom trenutku, Klopp će shvatiti da je njegova nova uloga dobra, da nema hitnosti za posao koji treba obaviti i da je on samo reklamni trik za Red Bull", napisao je.

Klopp će u novoj ulozi biti podrška i pomoć šefovima RB Leipziga, Salzburga i New York Red Bullsa, između ostalih, te u daljem razvoju RB-ove nogometne filozofije. Također bi trebao koristiti svoju mrežu u skautingu i odabiru trenera i talenata, između ostalog u Brazilu i Japanu.

Ipak, kako prenosi Sky Sports, Klopp u ugovoru ima i posebnu klauzulu koja je vezana za eventualni angažman u reprezentaciji Njemačke i ukoliko jednog dana dobije ponudu, zagarantovana mu je izlazna opcija sa Red Bullom.