Tenzije iz prošlosti

Švicarska će u subotu igrati protiv Srbije u Ligi nacija, a to će biti njihov prvi duel nakon okršaja na Svjetskim prvenstvima 2018. i 2022. Sve oči su uprte u kapitena Švicarske Granita Xhaku, koga je strariji brat Taulant čak i molio da ne igra u Srbiji.

Granit Xhaka je na SP u Rusiji pokazivao albanskog orla kada je postigao gol, dok se u Kataru 2022. uhvatio za međunožje dok je psovao prema klupi reprezentacije Srbije, zbog čega je omražen u toj zemlji.

Njegov brat Taulant svjestan je tenzija koje bi mogle biti prisutne u narednom meču, te je čak zamolio Granita da razmotri da li uopće treba igrati u Srbiji.

"Znam iz prve ruke koliko pritiska i emocija moraš izdržati u ovoj utakmici", kazao je Taulant koji je reprezentativac Albanije, a imao je priliku igrati protiv Srbije 2014. godine.

Otkrio je i da je odmah nakon žrijeba uzeo telefon i predoložio Granitu da ne igra.

"Predložio sam Granitu da razgovara sa selektorom Muratom Yakinom i možda preskoči ovu utakmicu, ali svi znamo mog brata, on želi da igra svaku utakmicu za Švicarsku", rekao je Taulant Xhaka za švicarski Blick, dodavši:

"Nije lako držati se pod kontrolom 90 minuta kada stvari ponovo postanu tako emotivne. Granit mora ostati miran, igrati nogomet, pobjeđivati ​​i ignorisati provokacije. Lako je reći, ali na kraju se sve svodi na to: igrati utakmicu i pobijediti", rekao je Taulant.

Utakmica između Srbije i Švicarske na programu je u subotu, a bit će odigrana u Leskovcu.