NA ZAHTJEV PALESTINE

FIFA bi danas mogla suspendovati Izraelski nogometni savez, izraelsku nogometnu reprezentaciju i klubove iz svih takmičenja.

Danas će se u Cirihu sastati Vijeće FIFA-e na kojem će čelni ljudi svjetskog nogometa odlučiti da li će Izraelce izbaciti iz svih takmičenja.

U aprilu je Palestinski nogometni savez (PFA) pozvao FIFA-u da zabrani Izraelu učestvovanje u međunarodnim takmičenjima zbog izraelskog napada na civilno stanovništvo u Gazi, a čelnici krovne kuće svjetskog nogometa su u maju odlučili prolongirati odluku.

Konačna odluka bit će donesena danas, a predsjednik Izraelskog nogometnog saveza Moshe Zuares smatra kako FIFA ne bi trebala donijeti odluku o suspenziji.

"Suočavamo se s ciničnim neprijateljskim političkim pokušajem Palestinaca koji žele nauditi izraelskom nogometu", poručio je Zuares uoči glasanja.

Ako FIFA odluči izbaciti Izraelce iz svih svojih takmičenja, bit će to drugi put u posljednjih nekoliko godina da se takva odluka donosi. Podsjetimo, početkom rata u Ukrajini ruski klubovi i reprezentacija su suspendovani do daljnjeg.