POPULARNI ITALIJAN

Jedan od najpopularnijih italijanskih sudija i dugogodišnji arbitar u Ligi prvaka Fabio Maresca suspendovan je jer je "prijetio ubistvom nogometašu tokom utakmice".

Maresca (43) je istaknut kao jedan od najboljih i najpopularnijih italijanskih sudija koji dijeli pravdu u derbijima Serije A. Međutim, sada će na jednomjesečno "hlađenje" jer je pretjerao tokom utakmice koju je sudio u Kuvajtu.

Zemlje Bliskog istoka godinama već koriste i plaćaju najbolje evropske sudije kako bi dijelile pravdu na utakmicama tamošnjeg nogometa, a ista situacija je i u Kuvajtu, gdje je Fabio Maresca u petak dijelio pravdu.

U toj utakmici dogodio se pravi skandal jer je italijanski sudija optužen da je domaćem nogometašu Khaledu Al Murhsedu prijetio ubistvom.

"Vidimo se sljedeći put, ubit ću te", poručio je Maresca igraču, te to nije demantovao, ali se branio da je to samo šala. Al-Murshed je sve prijavio nadležnim organima.

Da stvari nisu bezazlene, pokazala je reakcija UEFA-e. Maresca je sinoć trebao biti četvrti sudija u duelu Lige prvaka između PSV-a i Sportinga, ali je kažnjen i sklonjen s liste za utakmicu.

Prema najavama italijanskih medija, čeka ga jednomjesečna zabrana suđenja i u Seriji A. Ono što je dobra stvar, jeste da neće biti kažnjen u Kuvajtu jer se situacija riješila na "diplomatski način".

Iskusni italijanski sudija počeo je suditi u svojoj zemlji 2011. godine, a sedam godina kasnije postao je međunarodni sudija.