ADVOKAT NE ŽELI ZATVOR

Nekadašnji reprezentativac Republike Irske Anthony Stokes je uhvaćen s kokainom vrijednosti skoro 4.500 eura i to nakon što je uhapšen u policijskoj potjeri 6. januara 2023. godine nakon čega se ovih dana pojavio pred sudom.

Bivši nogometaš Celtica u Sunderlanda je vozio 160 km/h i zamalo se sudario s motociklistom nakon čega je uhapšen, a sudija Grainne Malone je naredio podvrgavanje testu na narkotike.

Priznao je krivnju za nezakonito posjedovanje kokaina koji je bio sakriven u njegovoj čarapi kao i za potencijalnu distribuciju ili ličnu upotrebu.

Navodno, njegovi problem s pićem su prerasli u ovisnost o kokainu kada mu je završena nogometna karijera, a također Stokes je priznao da je vozio pod utjecajem alkohola i preko dozvoljene granice.

Također, nije imao ni automobilsko osiguranje, a nije predočio ni vozačku dozvolu.

Policajac Radoslaw Konczewski je na svjedočenju istakao da ga je htio zaustaviti zbog prebrze vožnje, no on se oglušio na njegova upozorenja te je nastavio voziti prilikom čega je razbio dva semafora i skoro se sudario s motociklistom.

Napustio je automobile, ali je uhvaćen poslije kratke potjere koja je trajala desetak minuta.

Procijenjeno e da je vozio 160 km/h kada je prolazio pored policijskog službenika nakon čega je automobile odvezen u najbližu policijsku stanicu gdje je pronađen kokain vrijednosti 4.500 eura.

Dao je i uzorak urina gdje mu je utvrđeno prisustvo prekomjerne doze alkohola, a njegova advokatica je zamolila sudiju da njen klijent koji je otac troje malo djece ne ide u zatvor jer je svjestan u kakvom se nesigurnom položaju nalazi.

U molbi za ublažavanje kazne, rekla je da je on bio talentovani nogometaš kojeg je kao 15-godišnjaka doveo Arsenal, a za Sunderland je počeo igrati kada je imao 19 godina dok je sa Celticom zabilježio više uspjeha.

Suđenje se nastavlja 1. oktobra.

Pored Arsenala, Sunderlanda i Celtica, igrao je za Falkirk, Sheffield United, Crystal Palace, Hibernian, Blackburn Rovers, Apollon Smyrni, Tractor, Adana Demirspor, Persepolis i Livingston.

Za reprezentaciju Republke Irske je odigrao devet utakmica i nije se upisao u strijelce.