POTVRDIO MENADŽER

Slavnom švedskom nogometnom stručnjaku Sven-Goranu Erikssonu uskraćena je posljednja želja pred smrt, a koja je objavljena u intervjuu i oproštajnoj poruci nekoliko dana prije smrti.

Bivši švedski trener preminuo je prošlog mjeseca nakon dugotrajne borbe s rakom gušteraće. U januaru je saopćio da mu u najboljem slučaju preostaje još godinu dana života, a doktori su bili u pravu jer nas je napustio u augustu.

Oproštajna poruka Erikssona objavljena je samo nekoliko dana pred smrt, a tu je otkrio i svoju posljednju želju. Naime, želio je da se njegov pepeo prospe u jezero Fryken, gdje je najradije provodio slobodne trenutke u životu.
  "To je prekrasno mjesto, smiruje me. Moj otac je odrastao tu ispod planine. Ako pogledate ravno naprijed, tu je Torsby, gdje sam odrastao, a u drugom smjeru je Sunne, gdje sam rođen", rekao je Eriksson i otkrio svoju posljednju želju:

"Oduvijek sam mislio da je to odlično mjesto za počinak. Ovdje se moj pepeo može baciti u vodu, osjećam se kao kod kuće", poručio je u Amazonovom dokumentarcu Eriksson.

No, poražavajuće za cijelu porodicu, koja je uložila maksimalne napore, jeste da su vlasti odbile ovakav zahtjev. To je otkrio Erikssonov menadžer Bo Gustavsson koji je saopćio kako su vlasti odbile da se pepeo prospe u jezero, te da će biti pokopan u urni na nepoznatoj lokaciji.

Eriksson je počeo trenersku karijeru daleke 1977. godine u švedskom Degerforsu, a na vrhuncu karijere je uspješno vodio Göteborg, Romu, Benficu i Lazio s kojim je osvojio osam trofeja, među kojima je i titula prvaka nakon 26 godina čekanja, te ga navijači rimskog kluba s pravom smatraju svojom legendom.

Također, bio je prvi stranac na klupi nogometne reprezentacije Engleske koju je vodio do tri uzastopna četvrtfinala na Svjetskom prvenstvu 2002., Euru 2004., te Svjetskom prvenstvu 2006. godine.