SMATRAJU DA JE OFSAJD

Nije dugo trebalo da se u engleskoj Premier ligi ponovo podigne prašina oko odluka VAR-a, a najnovija "žrtva" je bio Leicester.

Leicester je proteklog vikenda vodio rezultatom 2:0 u gostima kod Crystal Palacea, a početkom drugog poluvremena domaća ekipa je smanjila na 2:1 pogotkom Jean-Philippea Matete.

U toj 47. minuti Matetin pogodak je glavni sudija Tony Harrington poništio zbog ofsajda na asistenciju svog pomoćnika, no iz VAR sobe su mu poručili da sačeka s nastavkom igre dok oni ne pregledaju snimak.

Iz VAR sobe su, nakon kraćeg vijećanja, poručili Harringtonu da poništi svoju odluku i prizna pogodak jer se, nakon što su povučene linije, Mateta nije nalazio u ofsajdu.

Mateta je u posljednjim trenucima meča pogodio za konačnih 2:2, a danas se Leicester žalio na odluku VAR-a jer smatraju da su oštećeni.

Naime, engleska Premier liga je za ovu sezonu kreirala profil na društvenoj mreži X na kojoj objavljuju sve odluke VAR-a, a na njemu su objavili dvije fotografije na kojima se Mateta ne nalazi u ofsajdu nakon povučenih linija.

No, u Leicesteru ne vjeruju da su obje fotografije baš iz identičnog trenutka na utakmici jer se na jednoj od njih ne vidi trenutak u kojem Tyrick Mitchell ubacuje loptu, dok se na drugoj čini da je Mateta zaista u ofsajdu.

Tehnologija poluautomatskog ofsajda, koja je nepogrešiva u ovim situacijama, će biti uvedena u Premier ligu tek u oktobru, te je Leicester zatražio detaljnu analizu i objašnjenje situacije, no zaista je teško očekivati da će odluka biti promijenjena.