START U 18:45 SATI

Večeras će u 18:45 sati početi nova sezona Lige prvaka, moglo bi se reći i historijska po mnogo čemu. Od ove sezone elitno evropsko klupsko takmičenje neće biti u svom prepoznatljivom formatu sa osam grupa po četiri ekipe, na što će se, sasvim sigurno, trebati naviknuti.

Povećan je i broj ekipa, te ćemo ove sezone u Ligi prvaka umjesto 32 gledati 36 ekipa koje će biti sve zajedno na jednoj tabeli.

Svaka ekipa će u ligaškom dijelu takmičenja odigrati po osam utakmica protiv protivnika koje je dobila u žrijebu 29. augusta, a osam prvoplasiranih će se plasirati direktno u osminu finala. Ekipe od 9. do 24. mjesta nakon osam odigranih kola će se plasirati u play-off za osminu finala.

Posljednjih 12 ekipa na tabeli će završiti svoje učešće u Evropi ove sezone, što znači da više nema prelaženja u Evropsku ligu kao što je bio slučaj u prethodnim sezonama.

Prvo kolo Lige prvaka igrat će se od utorka do četvrtka, a preostalih sedam kao i do sada, utorkom i srijedom.

Posljednje kolo na rasporedu je 29. januara, a nokaut-faza počinje 11. februara. Finale se igra 31. maja na Allianz Areni.

I dok je format takmičenja novi, favoriti za titulu su ostali i dalje isti klubovi. Manchester City, Real Madrid, Arsenal i Bayern prednjače po svjetskim kladionicama, a kao pritajene favorite bookmakeri vide Barcelonu, Inter, Liverpool i PSG.

Što se tiče ekipa iz regiona, ove sezone u ligi prvaka će učestvovati Crvena zvezda i Dinamo. Zvezda će igrati protiv Barcelone, Intera, Benfice, Milana, PSV-a, Young Boysa i Monaca, dok će Dinamo igrati protiv Borussije, Bayerna, Milana, Arsenala, Celtica, Salzburga, Monaca i Slovana.

Današnji parovi Lige prvaka:

Juventus - PSV 18:45
Young Boys - Aston Villa 18:45
Milan - Liverpool 21:00
Bayern - Dinamo 21:00
Real Madrid - Stuttgart 21:00
Sporting - Lille 21:00