GDJE ĆE NA KRAJU MIRE?

Prijelazni rok širom Evrope završio je prije dvije sedmice, ali to ne znači da se na tržištu još uvijek ne može pronaći neko kvalitetno ime koje bi moglo unaprijediti igru brojnih ozbiljnih ekipa.

Transfer tržište za igrače pod ugovorima je završeno, a klubovi rupe u svom timu mogu "zakrpiti" igračima koji su slobodni na tržištu. Od igrača koji nemaju ugovor može se sastaviti vrlo respektabilna ekipa, a pri vrhu je i bivši reprezentativac BiH Miralem Pjanić.

Jedan od najvećih ponosa bosanskohercegovačkog nogometa posljednjih decenija oprostio se od Zmajeva saopćenjem u martu. No, nedavno mu je istekao ugovor s Al-Sharjahom u Ujedinjenim Arapskim Emiratima i još uvijek je bez kluba.

Iako više nije tako mlad, sigurno je da Miralem Pjanić još uvijek ima šta da ponudi, te da će uskoro naći novi klub. U posljednje vrijeme pominjali su se povratak u Metz, interes turskog Konyaspora, ali i nekoliko španskih ekipa, no još uvijek nije došlo ni do kakvog dogovora.

Najskuplji među igračima koji nemaju ugovor je svjetski prvak s Francuskom Adrien Rabiot. Ovaj 29-godišnji veznjak sigurno bi bio veliko pojačanje za brojne ekipe širom Evrope, a koji će ga klub na kraju dovesti, ostaje da se vidi.

Rabiotova vrijednost na Transfermarktu je čak 35 miliona eura, što dovoljno govori o kakvom se igraču radi. Ipak, slobodan je nakon isteka ugovora u Juventusu.

Drugo mjesto najskupljih igrača bez ugovora dijele Turčin Yusuf Yazici i donedavna zvijezda Manchester Uniteda Anthony Martial.

Bez ugovora su i Wissam Ben Yedder (osam miliona eura), kolika je procijenjena tržišna vrijednost i Joela Matipa.

Klub nema ni nekadašnji engleski wunderkind Dele Alli, čija je tržišna vrijednost trenutno pet miliona eura, a nekada je bila nevjerovatnih 100 miliona eura dok je nosio dres Tottenhama.

Najskuplji igrači svijeta koji nemaju klub:

(1.) Adrien Rabiot - 35 miliona eura

(2.) Yusuf Yazici - 10 miliona eura

(2.) Anthony Martial - 10 miliona eura

(3.) Wissam Ben Yedder - osam miliona eura

(3.) Joel Matip - osam miliona eura

(4.) Ghislain Konan - šest miliona eura

(5.) Dele Alli - pet miliona eura

(5.) Daniel Amartey - pet miliona eura

(6.) Leonardo Lopes - četiri i po miliona eura

(7.) Naim Sliti - 4,2 miliona eura

(8.) Adam Ounas - četiri miliona eura

(8.) Davy Klaasen - četiri miliona eura

(9.) Rafinha - 3,8 miliona eura

(10.) Miralem Pjanić - tri miliona eura