UZ POMOĆ VODIČA

Nogomet za slijepe je paraolimpijski sport koji privlači mnogo pažnje na Igrama koje se trenutno održavaju u Parizu.

Budući da gledaoci u našoj zemlji nisu u mogućnosti gledati ovaj sport, zanimljivo je vidjeti način na kojeg slijepi nogometaši izvode penale na paraolimpijskom turniru.

Objavljen je videoprilog gdje se vidi način izvođenja penala slijepih nogometaša koji je veoma brzo pobrao simpatije svih zaljubljenika u nogomet.

Igrač s povezom preko očiju polako prilazi lopti i šutira penal dok mu vodič govori gdje će šutirati, a golman stoji na gol liniji i ne nosi nikakav povez preko očiju.
 
Inače, nogomet za slijepe je varijacija futsala dizajniranog za nogometaše koji su slijepi ili slabovidi.

Pravila su veoma slična pravilima futsala, ali postoje i neki izuzeci.

Svi igrači osim golmana imaju povez preko očiju, a lopta je modifikovana tako da se čuje zvuk zveckanja za vrijeme kontakta igrača s njom.

Od igrača se traži da kažu "idem" ili nešto slično kada idu na loptu te na taj način upozoravaju ostale igrače na njihov položaj.

Vodič se nalazi izvan terena i daje instrukcije igračima, a od publike se traži da budu tihi kako bi igrači mogli čuti loptu.

Dodajmo da je nogomet za slijepe na paraolimpijskim igrama od 2004. godine i Brazil je od tada svaki put osvojio naslov prvaka, ali su sada zaustavljeni u polufinalu od selekcije Argentine koja je bila bolja nakon izvođenja penala.