MILIONI STIŽU U KASU

Plasman u glavnu fazu Lige prvaka od ove sezone donosi zaradu veću nego ikada prije, a čast regionalnog nogometa ove godine će braniti zagrebački Dinamo i Crvena zvezda.

Zagrebački Modri suvereno su srušili azerbejdžanski Qarabag u dvije utakmice s ogromnih 5:0. Nakon 3:0 na Maksimiru, sinoć su bili bolji rezultatom 2:0 na dalekom gostovanju i tako u velikom stilu osigurali glavnu fazu Lige prvaka.

S druge strane, Crvena zvezda je znatno teže, ali možda i "slađe", uspjela izboriti plasman u najelitnije evropsko takmičenje. Beograđani su imali zaostatak od jednog gola nakon prve utakmice protiv norveškog Bodo Glimta, ali su sinoć na Rajko Mitić stadionu uspjeli pobjedom rezultatom 2:0 proći u Ligu prvaka.

Novi format Lige prvaka i povećani broj učesnika donijeli su i veću zaradu. Od ove sezone UEFA nudi rekordne nagrade za ekipe koje su se plasirale u ovo takmičenje.

Tako su Dinamo i Crvena zvezda već inkasirali 18.620.000 eura samo od plasmana u ligašku fazu. Tu će se dodati cifre od klupskog koeficijenta i rankinga, udio od marketinga i TV prava, pa će brojka biti znatno veća.

No, to nije sve. UEFA će bogato nagraditi i svaki bod i pobjedu u ligaškoj fazi, a igrat će se ukupno osam utakmica ove runde takmičenja. Svaka pobjeda donosi 2,1 milion eura, a svaki remi 700.000 eura, tako da predstavnici Hrvatske i Srbije imaju šansu za novu veliku zaradu.