KOMPJUTER IZVLAČI PAROVE

Pred nama je žrijeb potpuno novog formata Lige prvaka koji će biti održan danas i koji se čini mnogo komplikovanijim od prethodnih sezona najelitnijeg evropskog nogometnog takmičenja.

Od ove sezone u Ligi prvaka će učestvovati 36 ekipa, umjesto dosadašnje 32. Revanš utakmicama odigranim sinoć poznati su i posljednji učesnici ligaške faze takmičenja, a čast regionalnog nogometa branit će Dinamo Zagreb i Crvena zvezda, koji su sinoć slavili u finalu play-offa.

Povećanje broja učesnika donosi i velike promjene u formatu takmičenja. Grupe odlaze u historiju, a od ove sezone svih 36 timova nalazit će se na jednoj zajedničkoj tabeli od 1. do 36. tima.

Broj utakmica povećat će se sa 125 na 189, a svakoj ekipi je osigurano najmanje osam duela u novoj sezoni.

Timovi koji završe na tabeli od prvog do osmog mjesta idu direktno u osminu finala Lige prvaka, dok će timovi plasirani od devetog do 24. mjesta ići u play-off rundu i kroz dvomeč pokušati da dođu do osmine finala i pridruže se najboljoj osmorki takmičenja.

Ekipe plasirane od 25. mjesta pa do dna tabele bit će eliminisane iz Evrope u potpunosti i neće ići u Evropsku ligu, kako je to bio slučaj u ranijim godinama.

Od osmine finala pa nadalje, Liga prvaka će slijediti postojeći format na koji smo navikli u godinama ranije. Ono što je zanimljivo, prvi dio Lige prvaka će trajati do kraja januara, za razliku od dosadašnje prakse da se već prije januara zna žrijeb osmine finala.


Svakom timu je zagarantovano najmanje osam utakmica, četiri kod kuće i četiri na strani, što je povećanje u odnosu na dosadašnjih šest. No, svih osam utakmica jedan tim će odigrati protiv različitih protivnika koje im žrijeb dodijeli.

Kako će funkcionisati novi žrijeb

Novi format Lige prvaka donosi i novi žrijeb, te nešto sasvim revolucionarno - umjetna inteligencija i superkompjuter odredit će rivale svakog tima u grupi.

Prvo će svih 36 timova biti izvučeno ručno i fizičkim kuglicama kako bi im se odredile pozicije u žrijebu. Nakon toga, proces će dovršiti određeni automatizirani softver koji će izvući za svaku ekipu osam protivnika u ligaškoj fazi takmičenja.

Softver će također odlučiti koje će utakmice jedna ekipa igrati kod kuće, a koje u gostima. Žrijeb bi trebao trajati otprilike 35 minuta, najavljeno je iz UEFA-e.

Ekipe su podijeljene po šeširima, a to znači da će svaki tim odigrati po dvije utakmice s rivalima iz svakog od četiri šešira, kako niko ne bi imao nominalno teži žrijeb od svojih rivala.


Softver je programiran tako da ne dozvoli više od dva protivnika jednoj ekipi iz iste zemlje. Također, garantuje i da se žrijeb može dovršiti za sve timove bez da se u bilo kojem trenutku dovede u bezizlaznu situaciju, primjera radi, da u žrijebu za rivale ostanu tri ekipe iz Engleske.

Iako će ekipe znati sve svoje protivnike na večerašnjem žrijebu, spisak utakmica s datumima bit će naknadno razrađen i objavljen u subotu, 31. augusta, kako bi se osiguralo da nema kalendarskih poklapanja s ekipama u Evropskoj i Konferencijskoj ligi u istim gradovima.

Žrijeb Lige prvaka bit će održan danas u Monte Carlu s početkom u 18 sati, a možete ga pratiti u direktnom tekstualnom prijenosu na portalu Klix.ba.

Za kraj, podsjećamo na to koje su se ekipe plasirale u Ligu prvaka i kako izgledaju jakosni šeširi.

Pot 1: Real Madrid, Manchester City, Bayern, PSG, Liverpool, Inter, Borussia Dortmund, Leipzig, Barcelona.

Pot 2: Bayer Leverkusen, Atletico Madrid, Atalanta, Juventus, Benfica, Arsenal, Club Brugge, Šahtar, Milan.

Pot 3: Feyenoord, Sporting, PSV, Dinamo Zagreb, Salzburg, Lille, Young Boys, Celtic, Crvena zvezda.

Pot 4: Slovan Bratislava, Monaco, Sparta, Aston Villa, Bologna, Girona, Stuttgart, Sturm, Brest.