DOMINIRAO INDIVIDUALNO

Sjajni napadač Bayerna i reprezentacije Engleske Harry Kane dobio je prestižnu nagradu, Zlatnu kopačku Evrope koja se dodjeljuje za najboljeg strijelca Starog kontinenta u jednoj nogometnoj sezoni.

Evrope koja se dodjeljuje za najboljeg strijelca Starog kontinenta u jednoj nogometnoj sezoni.

Kane je primio Zlatnu kopačku kao najbolji strijelac Evrope za sezonu 2023/2024, a sve nakon što je postigao 36 golova u svojoj debitantskoj sezoni u Bundesligi, što je više od bilo kojeg napadača u Evropi. Ostvario je individualnu dominaciju u onome što najbolje radi, a to je postizanje golova, ali i dalje nije uspio da dođe do timskog trofeja u karijeri.

To je treći igrač minhenskog Bayerna u historiji koji je osvojio ovu posebnu nagradu nakon Gerda Mullera (1970. i 1972. godine), te Roberta Lewandowskog (2021. i 2022. godine).
  Kaneu je trofej uručen u Bayernovom muzeju na Allianz Areni na ceremoniji koja je počela u 18:30.

Trofej su uručili izvršni direktor Bayerna Jan-Christian Dreesen i glavnim urednikom sportskog magazina Kicker Jörgom Jakobom.

Najviše Zlatnih kopački u historiji ima Lionel Messi, koji je u šest navrata osvojio ovu prestižnu nagradu, a drugi na listi je Cristiano Ronaldo sa četiri trofeja.

Nagrada za najboljeg strijelca Evrope dodjeljuje se od 1968. godine, a do 1991. godine ceremoniju je organizovao francuski L'Equipe. Nakon toga, organizaciju ove svečanosti preuzelo je Udruženje sportskih medija Evrope (ESM).