PRVI PROBLEMI

Joao Mendes, sin po mnogima najvećeg nogometnog čarobnjaka ikada Ronaldinha, dočekao je prve probleme nakon što je potpisao ugovor s engleskim drugoligašem Burnleyem.

Mendes (19) je prošao kroz omladinsku školu Barcelone, ali tu nije dospio do seniora. Nogometni svijet je ostao iznenađen zbog njegovog transfera ovog ljeta, jer je potpisao za Burnley.

No, još ćemo sačekati na njegov prvi angažman i na priliku da ga gledamo u seniorskom nogometu. Naime, Burnley ga je doveo i planirao proslijediti na posudbu u škotski Dundee, gdje bi dobio šansu, ali je sve propalo zbog malo poznatog pravila.

Mendes na kraju ne može otići u Dundee na posudbu jer Burnley već ima šest posuđenih nogometaša u inostranstvu. Pravila FIFA-e nalažu da klubovi mogu imati maksimalno šest nogometaša na posudbi svake sezone.

Burnley ih već ima šest i Ronaldinhov sin će čekati na mogući transfer još uvijek. U Burnleyu, iako je potpisao ugovor s klubom, trenutno nema mjesta, pa će vjerovatno sreću potražiti na posudbi u nekom drugom engleskom klubu.

Mladić rođen u Rio De Janeiru 2005. godine prošao je omladinske škole Flamenga, Vasco da Game, Boavise i Cruzeira u svojoj domovini, da bi prošle godine stigao u Barcelonu. Sada čeka rasplet situacije u Engleskoj, kako bi konačno mogao zaigrati na velikoj sceni i pokazati da li je "jabuka pala daleko od stabla".