VEOMA TEŠKO, ALI EFIKASNO

Iako je sezona već počela, igrači Real Madrida su viđeni kako trče sa specijalnim maskama na treningu, što je "artefakt" koji novopridošlom Kylianu Mbappéu ili Endricku može izgledati čudno, ali što za ostale nogometaše Reala nije baš novo.

Riječ je o inovativnom testu koji je proveo kondicioni trener Antonio Pintus, svojevrsni "guru" kada je u pitanju fizička priprema, s ciljem da pomogne nogometašima da prebrode preopterećenost utakmicama koje ih očekuju ove sezone.

Zapravo, Real Madrid teoretski može odigrati 72 utakmice ove sezone ako dođu do svih finala, a to logično ima posljedice na fizičkom nivou, bez obzira koliko ekipa ima širok roster.

Pintusova ideja je smanjiti kisik i prikupiti podatke o spremi igrača na individualnom nivou do kraja sezone.

"Sa ovim testovima mogu individualizirati rad trčanja. Onda ih ponavljamo u martu. To je važno jer može pomoći da shvatimo da li trebamo nastaviti s aerobnim treninzima. Ako tim radi dobro, možemo se fokusirati na sprinterski rad i ubrzanja, a to se desilo prošle sezone", objasnio je kondicioni trener koji je tokom karijere čak devet puta bio protagonista finale Lige prvaka.

Drugim riječima, riječ je o procjeni kondicije nogometaša u ovoj fazi sezone. Maska se koristi za proučavanje kisika koji dospijeva u pluća i ugljen-dioksida koji se izdiše. Sa softverom se potom može utvrditi da li igraču treba više rada na dugim ili kratkim dionicama.

"Igrači to baš ne vole, jer je veoma teško", kazao je s osmijehom Pintus.

Ukoliko ove sezone odigra 72 utakmice, to će biti rekord u historiji Real Madrida. Prethodni maksimum datira iz 2001/02. sezone, kada su Kraljevi odigrali 66 utakmica.