ZAŠTITNO LICE ZA SP

Ugledni Athletic jučer je objavio senzacionalnu vijest prema kojoj će Saudijska Arabija krenuti u najveći nogometni projekt ikada, a uključuje dovođenje prvog favorita za Zlatnu loptu, nogometaša Real Madrida Viniciusa Juniora.

Athletic je objavio kako je izaslanstvo Fonda za javna ulaganja (PIF) Saudijske Arabije označilo Viniciusa Juniora kao zaštitno lice tamošnjeg nogometa uoči Svjetskog prvenstva 2034. godine koje se održava upravo u ovoj azijskoj zemlji.

No, projekt bi mogao koštati čak milijardu eura, koliko je otkupna klauzula Viniciusa Juniora u ugovoru s Real Madridom. Kraljevski klub nema ga namjeru prodati, a da bi ga doveli, morat će pregovarati s Realom o spuštanju klauzule ili jednostavno isplatiti iznos od milijardu eura.

Osim milijarde eura za dovođenje Brazilca, Saudijci bi mu navodno dali 200 miliona eura godišnje na ugovor od pet godina, te zaradu koja je 20 puta unosnija od one koju ima u Realu.

Ukoliko se Vinicius pita, njegovi stavovi su jasni već dugo. Brazilac ne želi napustiti Madrid i ovaj klub te je dodao kako bi ga već napustio zbog rasističkih uvreda da je želio.

"Nikada nisam razmišljao o napuštanju španskog nogometa jer da jesam, dao bih rasistima ono što zaslužuju. Nastavit ću u najboljem klubu na svijetu i zabijat ću mnogo golova kako bi me i dalje gledali", rekao je Vinicius početkom ove godine.

Athletic također navodi da Vinicius želi ostati u Real Madridu uprkos unosnoj ponudi i pozivu izaslanika Fonda za javna ulaganja Saudijske Arabije koji su već obavili razgovor s njegovim menadžerima. Dodali su kako je brazilski reprezentativac sretan u Madridu te da želi ispuniti svoju glavnu ambiciju - osvajanje Zlatne lopte s Real Madridom.

Što se tiče pomenute Zlatne lopte, Vinicius je ubjedljivo prvi favorit za osvajanje najprestižnije individualne nagrade u svijetu nogometa za 2024. godinu. Vinicius važi za prvog favorita ispred Rodrija i Judea Bellinghama.