MODERNIJA NEGO IKAD

Kako se bliži početak nove sezone engleske Premier lige, tako su danas organizatori predstavili novu, znatno moderniju loptu, kojom će se igrati nova sezona.

Proizvođači lopti trude se iz sezone u sezonu da nove lopte budu tehnološki modernije, pa smo tako na Evropskom prvenstvu u Njemačkoj imali "najpametniju" loptu dosad.

Lopta, kojom se igralo Evropsko prvenstvo, uključuje Adidasovu tehnologiju Connected Ball koja šalje najpreciznije podatke VAR sudijama u realnom vremenu, baš kao što ima ugrađenu i poluautomatsku ofsajd funkciju. Cilj je smanjiti vrijeme čekanja i potaknuti brže donošenje odluka kod sudija, zahvaljujući stotinama čipova koji se u njoj nalaze.

Sada su i Englezi predstavili najmoderniju loptu korištenu u engleskom ligaškom nogometu. "Nadahnuti prošlošću, spremni za budućnost", riječi su s predstavljanja nove lopte za sezonu engleske Premier lige.

Za razliku od Eura čije je lopte radio Adidas, za Premier ligu po ugovoru lopte radi Nike. Nova lopta zove se "Nike Flight", odnosno "let", a naziv je dobila zbog toga što omogućuje znatno snažniji šut nogometaša, pa se tako očekuje i mnogo više golova s distance u narednom periodu.

Lopta je sačinjena od četiri spojene ploče, što je dizajn koji je projektovan da omogući igračima snažniji šut, odnosno da primijene više snage kada šutiraju loptu.

Na površini lopte nalaze se oblikovani žlijebovi koji smanjuju otpornost, što omogućava bolju kontrolu u svim vremenskim uslovima.

Podsjetimo, nova sezona Premier lige počinje 16. augusta, a već u prvom kolu imamo veliki derbi Chelseaja i Manchester Cityja. Upravo, Građani iz Manchestera brane titulu prvaka Engleske.

"Nike Flight" je posljednja lopta koju će ovaj američki sportski brend proizvoditi za Premier ligu jer je istekao ugovor sa čelnicima, a od naredne sezone Puma će praviti lopte za najjaču ligu svijeta. U umetnutoj fotografiji možete se prisjetiti svih lopti koje je Nike pravio za Premier ligu.