I TO U NORVEŠKOJ ELITI

Za vikend je u elitnoj ligi norveškog nogometa viđena scena kakve se teško sjetiti s bilo kojih terena, pa makar onih u najnižim rangovima i na "livadama", pošto je fizioterapeut domaćeg tima dobio crveni karton.

Norveška Eliteserien liga već je na sredini prvenstva jer se igra od početka do kraja kalendarske godine zbog vremenskih uslova, a ne kao u ostatku Evrope od augusta do maja. Tako je za vikend bilo na rasporedu 15. kolo u kojem smo vidjeli scenu koja je obišla svijet.

Sarpsborg i Brann podijelili su bodove u turbulentnoj utakmici koja je završena rezultatom 1:1, a oba pogotka postignuta su u sudijskoj nadoknadi. Domaćin je poveo golom u 91. minuti, a tri minute kasnije Brann je osvojio zasluženi bod.

No, to nije najinteresantnija scena s utakmice. Naime, sudija Tore Hansen "proslavio" se isključivanjem člana medicinske ekipe domaćeg tima, a razlog nije bio tučnjava, već sudijska procjena tokom ukazivanja tretmana.

Fizioterapeut Sarpsborga Jose Ferreira utrčao je na teren u 83. minuti kako bi ukazao pomoć igraču svog tima koji je ležao na travnjaku. Bez imalo razmišljanja, utrčao je s "alatom" u rukama kako bi pomogao nogometašu, ali mu je sudija odmah pokazao žuti karton jer mu nije dao odobrenje da uđe u teren.

Ferreiri nije bilo ništa jasno, pa je dobacio sudiji, a onda mu je arbitar Hansen pokazao i drugi žuti, a samim time i crveni karton. To je značilo da Ferreira ne može ukazati pomoć nesretnom nogometašu te je odmah morao napustiti teren. Zaista, scena kakvu nikada nismo vidjeli u svijetu nogometa.

Teško je procijeniti da li je bilo razloga za odugovlačenje i simuliranje povrede kod nogometaša domaćeg tima, pošto je rezultat bio 0:0 u 83. minuti i sigurno je da su se igrači Sarpsborga imali za šta boriti do kraja. Uostalom, došli su i u vodstvo nekoliko minuta kasnije, ali su prilimi gol u posljednjim trenucima meča za konačnih 1:1.