UPRKOS DUGOVIMA

Kylian Mbappe je definitivno najveća zvijezda prijelaznog roka nakon što je dres Paris Saint Germaina zamijenio Realovim, no zanimljivo je da Francuz nije najplaćeniji igrač u španskom nogometu.

Kylian Mbappe je besplatno stigao u Real Madrid jer mu je istekao ugovor s PSG-om ovoga ljeta, što je otvorilo mogućnost da dobije ogromnu platu kojom su ga i prizvali u redove madridskog velikana. Međutim, dvojica nogometaša imaju veću platu od njega u elitnom španskom nogometu.

Sjajni francuski krilni ofanzivac po ugovoru s Real Madridom dobijat će 31,2 miliona eura godišnje, a to je dovoljno za "tek" treće mjesto na listi najbolje plaćenih nogometaša u ligi. Iznenađujuće, dvojica nogometaša Barcelone imaju veću zaradu od Mbappea.

Riječ je o Robertu Lewandowskom s godišnjom platom od 33,5 miliona eura, te najvećim iznenađenjem na listi, Frenkiejem De Jongom koji u Barceloni zarađuje nevjerovatnih 37,5 miliona eura. Iznenađenje je to jer je Barcelona godinama u ozbiljnim finansijskim problemima što je rezultiralo i određenim restrikcijama prilikom dovođenja nogometaša.

Nakon De Jonga, Lewandowskog i Mbappea, slijedi David Alaba (22,5 miliona eura godišnje), te Jan Oblak i Vinicius Junior, koji zarađuju po 20,8 miliona eura godišnje.

Najplaćenijih 10 nogometaša španskog nogometa još čine Jude Bellingham (18,7 miliona eura), Ilkay Gundogan (16,6), Federico Valverde (15) te Thibaut Courtois (14,5).

Dodajmo i to da najveća senzacija današnjice u nogometu, sjajni Lamine Yamal, zarađuje tek 1,7 miliona eura godišnje, ali će se i to uskoro promijeniti jer ga Barcelona sigurno želi zadržati u svojim redovima na dugi niz godina.