UEFA NE PRAŠTA

Krovna kuća evropskog nogometa (UEFA) pokrenula je istragu protiv dvije velike zvijezde španskog nogometa, Rodrija i Alvara Morate, zbog pjevanja političkih pjesama na proslavi evropske titule.

UEFA je saopćila kako pokreće istragu protiv Rodrija i Morate u kojoj želi utvrditi da li su pjevali pjesmu s političkim konotacijama jer su pjevali "Gibraltar je Španija".

Rodri i Morata su, sumnja se, pjevali pomenutu pjesmu tokom proslave osvajanja Evropskog prvenstva i pobjede protiv Engleske u finalu. Upravo je teritorij Gibraltara oduvijek bio sporna tačka u odnosima Engleske i Španije.

Nakon što su vidjeli sporni snimak, u Vladi Gibraltara odlučili su podnijeti prijavu protiv španskih nogometaša te vrlo žestoko reagovati na ponašanje Rodrija i Morate.

"UEFA-in disciplinski inspektor će procijeniti moguće kršenje Disciplinskog pravilnika UEFA-e Rodrija Hernandeza Cascantea i Alvara Morate tokom proslave titule u javnosti", navodi se u zvaničnom saopćenju UEFA-e.

Tako su španski nogometaši pokazali da se ovakve stvari ne dešavaju samo u našem regionu, poznatom po čestim UEFA-inim kaznama zbog političkih pjesama koje su za neke uvredljive.

Ukoliko se potvrdi da su pjevali pomenutu pjesmu, Rodri i Morata će biti kažnjeni. Najvjerovatnija kazna je, prema pisanju Marce, po dvije utakmice suspenzije za ovu dvojicu nogometaša.