ITALIJANI GA ČEKAJU

Najveći talenat italijanskog nogometa posljednjih godina Francesco Camarda (16) bliži se seniorskom nogometu, a jučer je na U-19 Evropskom prvenstvu ponovo pokazao o kakvom se talentu radi.

Camarda je još sa 14 godina skrenuo pažnju na sebe jer je u italijanskom nogometu postizao prosječno 5,5 golova po utakmici. Talent, kojeg je tražio čitav svijet i kojeg je Zlatan Ibrahimović okarakterisao kao njegovog nasljednika, sa 15 godina debitovao je za seniore Milana.

Tokom ranijeg dijela ovog ljeta dobio je ponude Manchester Cityja i Intera, ali je odlučio ostati u Milanu. Camarda je prije dva mjeseca kadetima Italije donio evropsku titulu, a sada isto čini i sa dvije godine starijim nogometašima.

Mladi napadač Milana trenutno igra Euro U-19, a jučer je postigao dva gola protiv Sjeverne Irske na početku grupne faze. Ukoliko bi donio titulu i U-19 selekciji, bio bi to zaista unikatan slučaj u svijetu nogometa da jedan igrač bude junak dva različita takmičenja tokom jedne sezone i to u različitim uzrastima.

Prije nekoliko dana imali smo primjer fenomenalnog Laminea Yamala koji je sa 17 godina vodio reprezentaciju Španije do titule prvaka Evrope. Naravno, Yamal je mnogo dokazaniji u seniorskom nogometu od Camarde, ali je i godinu stariji. Evropskom nogometu sigurno ne bi smetalo ukoliko bi dobili novo veliko rivalstvo za naredne decenije.

Podsjetimo, mladi Camarda je krajem prošle sezone ispisao historiju italijanskog nogometa postavši najmlađi igrač koji je ikada zaigrao u Seriji A. Camarda je rođen 10. marta 2008. godine te je ispisao historiju s 15 godina i 260 dana pretekavši defanzivca Bologne Wisdoma Ameyja koji je na meču protiv Genoe ušao kada je imao 15 godina i 274 dana.

Camarda je godinama pisao historiju u omladinskim selekcijama Milana. Do 14. godine postigao je 500 golova za Rossonere, postizao je 5,5 golova prosječno po utakmici i zbog toga došao na naslovnice štampe.