Specijalizovani sajt Transfermarkt, koji se bavi tržišnim vrijednostima svjetskih nogometaša, ažurirao je cijene nakon završenog Evropskog prvenstva u Njemačkoj.

Tradicionalno, nakon svakog velikog takmičenja brojnim mladim igračima, a koji su zablistali na velikoj sceni, rapidno poraste tržišna vrijednost. Tako je i ovoga puta, a Transfermarkt je jutros ažurirao vrijednosti igrača koji su nastupili na Evropskom prvenstvu.

Potpuno očekivano, najveći rast cijene doživio je senzacionalni mladi Španac Lamine Yamal (17). Nogometaš Barcelone zablistao je na Evropskom prvenstvu i preko noći mu je porasla cijena za čak 30 miliona eura.

Umjesto dosadašnjih 90 miliona eura, cijena mu je trenutno 120 miliona eura i to je najveći rast procijenjene tržišne vrijednosti.

Na drugom i trećem mjestu su Turčin Arda Guler i Italijan Riccardo Calafiori. Obojica su imali vrijednost od po 30 miliona, a ona je za vrijeme Eura narasla za po 15 miliona i oni trenutno vrijede po 45 miliona eura.


Osam igrača s najvećim rastom cijene nakon Eura

Mnogo je nogometaša kojima je cijena porasla za 10 miliona eura nakon Evropskog prvenstva.

To su Španci Rodri (sada vrijedi 130 miliona eura), Nico Williams (sada vrijedi 70 miliona eura) i Dani Olmo (sada vrijedi 60 miliona eura), Nijemac Jamal Musiala (sada vrijedi 130 miliona eura) te gruzijski golman Giorgi Mamardashvili (sada vrijedi 60 miliona eura).

Kada su u pitanju najskuplji nogometaši na svijetu, trenutno ih ukupno 19 vrijedi 100 ili više miliona eura. Najveću vrijednost imaju Jude Bellingham, Erling Haaland, Vinicius Junior i Kylian Mbappe, svi po 180 miliona eura.

Lista od 19 nogometaša koji vrijede 100 ili više miliona eura:


Najskuplji nogometaši na svijetu