PRIJAVLJENI SU FIFA-I

Nogometni savez Francuske podnio je pravnu tužbu protiv nogometaša Argentine zbog sramotne pjesme koju su pjevali nakon osvajanja Copa Americe i pobjede protiv Kolumbije.

Argentinci su ostvarili pobjedu u finalu Copa Americe protiv Kolumbije rezultatom 1:0, pa su tako osvojili novu titulu prvaka kontinenta. No, na proslavi je bilo "svega i svačega", a jedna pjesma dovela ih je u probleme.

Argentinski nogometaši snimljeni su kako pjevaju sramotnu pjesmu o reprezentaciji Francuske. Iako Francuska nije bila njihov rival na Copa Americi, rivalstvo traje decenijama unazad, a sve je kulminiralo na Svjetskom prvenstvu u Kataru 2022. godine kada je Argentina savladala Francusku u finalu.

Veznjak Argentine Enzo Fernandez snimio je sebe i saigrače kako pjevaju vrlo uvredljivu pjesmu o Francuzima, aludirajući na afričko porijeklo brojnih članova Trikolora.

"Oni igraju za Francusku, ali su im roditelji iz Angole. Majka im je iz Kameruna, a otac iz Nigerije. U pasošu piše Francuska", pjevali su nogometaši Argentine.

Odmah nakon toga reagovao je Nogometni savez Francuske i objavio saopćenje o incidentu, nakon čega je sve prijavljeno FIFA-i.

"Predsjednik saveza Philippe Diallo najoštrije osuđuje neprihvatljive rasističke komentare upućene igračima Francuske. Suočeni s ozbiljnošću ovih šokantnih poruka, savez je odlučio direktno prozvati svoje argentinske kolege i FIFA-i podnijeti pravnu tužbu", naveli su iz Nogometnog saveza Francuske.

Znajući kakav je stav FIFA-e prema ovakvim incidentima, nema sumnje da će Argentinci biti žestoko kažnjeni zbog ove pjesme.