Nogometaš Real Sociedada Mikel Oyarzabal postao je heroj španske reprezentacije u finalu Eura protiv Engleske postigavši pobjedonosni gol za trijumf 2:1, ali nije se svima u Španiji svidjelo što je baš on dao gol.

Naime, grupa nepoznatih ljudi postavila je transparente u baskijskoj opštini Elorrio, rodnom gradu Oyarzabalove majke, kojim su poručili da ne prihvataju špansku reprezentaciju.

"Ne, prihvatanju španskog tima", pisalo je na transparentu na kojem je španska zasrava precrtana crnom bojom dok je pored nje bila istaknuta i zastava Baskije.

Ispod transparenta su se pojavila imena nogometaša Real Sociedada Mikela Merina i Mikela Oyarzabala popraćena riječju "izdajice" na baskijskom jeziku uz precrtanu svastiku.

I generalni koordinator baskijske nacionalističke stranke Euskal Herria Bildu, Arnaldo Otegi, izjavio je da neće i nikada slaviti pobjedu Španije, jer ona, s njegove tačke gledišta, njega ne predstavlja.

"To nije moj tim, nije moj kralj i nije moja himna", kazao je.

Podsjetimo, Španije je četvrti put postala šampion Evrope, nakon što je u velikom finalu Eura sa 2:1 potpuno zasluženo savladala Englesku.

Crvena furija je tako postala najtrofejnija selekcija na Starom kontinentu s četiri titule prvaka, a do večeras su bili izjednačeni s Njemačkom sa po tri titule.