NEMA VEZE SA ZASTAVOM

Nogometna reprezentacija Engleske će večeras protiv Španije igrati finale Evropskog prvenstva i boriti se za svoju prvu evropsku titulu, a ova selekcija je objavila kako će u finalu nastupiti u potpuno bijeloj garnituri (dres, šorc i štucne).

Englezi će večeras od 21 sat pokušati da osvoje prvu titulu prvaka Evrope, a Nogometni savez Engleske objavio je danas da je odabrana potpuno bijela garnitura za ovaj duel. Bijela boja simbol je engleskog nogometa još od nastanka ovog sporta, a razlog za to je jednostavan.

Engleska nosi bijele dresove još od prve utakmice međunarodnog nogometa. To se dogodilo davne 1872. godine kada su snage odmjerile Engleska i Škotska, a duel je završen rezultatom 0:0.

Škoti su tog dana nosili kompletnu mornarsku opremu, pa su Englezi morali pronaći garnituru drugačije boje kako bi se dvije strane mogle razlikovati. Nogometni savez Engleske je tom prilikom posudio dresove kriket reprezentacije, koji su bili bijele boje uz plavi šorc, pa se ta kombinacija zadržala do današnjeg dana.
  Istovremeno, interesantno je i da se nadimak reprezentacije Engleske, a koji glasi "Tri lava", razlikuje od standardnih u svijetu nogometa.

"Tri lava" je simbol koji se nalazi na grbu Nogometnog saveza Engleske još od prvog dana otkako je formiran, a to se dogodilo davne 1863. godine i zbog toga je selekcija dobila ovaj naziv.
  Duga je historija zašto je Engleska postala sinonim za tri lava. Na borilištu iz 12. stoljeća engleski vojnici su nosili zastave s tri zlatna lava na crvenoj pozadini kako bi ih motivirali u borbi.

Tri lava na grbu Engleske izrasla su iz zajednice kraljevskih porodica koje su koristile simbol lava, a kralj Richard je na kraju kombinovao tri lava i spojio ih na svoj kraljevski simbol, čineći osnovu za grb Engleske kojeg vidimo danas.

Na grbu reprezentacije Engleske nalazi se i 10 ruža, a za njih se vjeruje da su naklon Ratu ruža između Yorkshirea i Lancashirea. Također, grb sadrži i jednu zlatnu zvijezdu, a ona je spomen na osvajanje titule svjetskog prvaka 1966. godine.