HISTORIJSKI PODVIG

Kapiten reprezentacije Engleske i najbolji njen strijelac u historiji Harry Kane večeras ima priliku osvojiti prvi trofej u karijeri, ali i okititi se priznanjem koje je tako rijetko u svijetu nogometa.

Kane iza sebe ima ponovo spektakularnu individualnu sezonu. Najbolji strijelac Evrope, najbolji strijelac Lige prvaka i najbolji strijelac Bundeslige. Međutim, trofeja i dalje nema.

Engleski kapiten sutra će ponovo biti na "ivici" osvajanja trofeja jer će predvoditi selekciju u finalu Evropskog prvenstva protiv Španije.
  No, osim što može osvojiti prvi trofej u karijeri, Harry Kane može ostvariti i impresivan podvig kakav je samo jednom viđen u historiji nogometa.

Naime, Kane može postati tek drugi igrač koji je osvojio Zlatnu kopačku i na Evropskom i na Svjetskom prvenstvu. Dosad je to dostignuće ostvario samo legendarni njemački napadač Gerd Müller.

Kane je na ovom Evropskom prvenstvu, uprkos povredi leđa s kojom igra i koja ga je natjerala na injekcije tokom turnira, postigao tri gola i na diobi je prvog mjesta s Danijem Olmom, Codyjem Gakpom, Jamalom Musialom, Georgesom Mikautadzeom i Ivanom Schranzom.

No, ukoliko postigne gol, izdvojit će se od svih nogometaša koji su ispali s turnira i u tom slučaju jedina prijetnja bi mu bio Dani Olmo, koji će sutra biti na suprotnoj strani terena.