ZA 20 MILIONA EURA

Talentovani napadač Liam Delap (21) nakon pet godina u akademiji Manchester Cityja odlučio je napustiti klub, a njegova nova destinacija je svježe promovisani član Premier lige Ipswich Town.

Popularni Tractor Boysi spremaju se za život u Premier ligi nakon što su prošle sezone senzacionalno izborili plasman u elitu, ali su svjesni da će se teško tu zadržati ukoliko ne dovedu brojna pojačanja. Jedno od prvih je talentovani napadač Manchester Cityja, koji, ruku na srce, nije imao mjesta pored Erlinga Haalanda i Juliana Alvareza.

No, Liam Delap sigurno ima šta da pokaže u engleskom nogometu, a danas je kompletirao transfer u Ipswich vrijedan oko 20 miliona eura s bonusima.
  Delap je stigao u omladinsku školu Manchester Cityja 2019. godine iz matičnog Derby Countyja, debitovao je za Građane i u Premier ligi, ali je dosta vremena proveo i na posudbama u Stokeu, Prestonu i Hullu. Sada je trajno napustio City i potpisao petogodišnji ugovor s Ipswichem.

"Stvarno sam uzbuđen, čuo sam toliko dobrih stvari o tome kako rade treneri i osoblje ovdje. Menadžer voli igrati uzbudljiv i napadački nogomet, a ja sam došao da zabijam golove i asistiram", rekao je Delap na predstavljanju.

Mladi napadač je inače sin znatno poznatije ikone Premier lige Roryja Delapa. Njegov otac možda nije napravio spektakularnu karijeru, ali će zauvijek ostati upamćen po unikatnom načinu izvođenja autova.

Naime, Rory Delap je iz bilo koje pozicije prilikom izvođenja auta bacao daleko loptu te stvarao jednaku opasnost kao neki nogometaši tokom izvođenja kornera nogom. Proslavio se u Stokeu i njegove asistencije iz auta i dalje se pamte u engleskom nogometu.