DVA DODATNA KRITERIJA

Do kraja Eura u Njemačkoj ostala je još samo jedna utakmica, a osim utrke za prvaka Evrope u kojoj su ostali Španija i Engleska, otvorena je i ona za najboljeg strijelca turnira.

U konkurenciji za najboljeg golgetera Eura koji će dobiti Zlatnu kopačku su ostala četvorica nogometaša.

To su Dani Olmo i Harry Kane sa po tri pogotka, te Fabian Ruiz i Jude Bellingham sa po dva pogotka.

Naravno, šansu da osvoje Zlatnu kopačku imaju i Bukayo Saka, Ollie Watkins, Lamine Yamal, Nico Williams, Alvaro Morata, Ferran Torres, Dani Carvajal, Rodri i Mikel Merino koji na svom kontu imaju po jedan gol, no skoro je nemoguće da će neko od njih u finalu postići hat-trick.

Prema trenutnom poretku najbliži Zlatnoj kopački je Dani Olmo.

Naime, iako Kane i on na svom kontu imaju po tri gola, Olmo ima upisane dvije asistencije a Kane nijednu, a to je kriterij koji se uzima u obzir u slučaju da dva igrača imaju isti broj golova.

Čak i u slučaju da Olmo ne uradi ništa u finalu, a Kane upiše dvije asistencije, Olmo bi dobio Zlatnu kopačku jer bi se tada u obzir uzimao i treći kriterij, a to je manji broj minuta. Olmo je do sada odigrao 341, a Kane 544 minute.

Olmo bi zbog kriterija o minutaži dobio Zlatnu kopačku i u slučaju da Ruiz pogodi u finalu. Obojica bi imala po 3 gola i 2 asistencije, ali Ruiz je odigrao 111 minuta više do sada.

Trenutni poredak u utrci za Zlatnu loptu:

- Dani Olmo 3 gola / 2 asistencije / 341 minuta

- Harry Kane 3 gola / 0 asistencija / 544 minute

- Fabian Ruiz 2 gola / 2 asistencije / 452 minute

- Jude Bellingham 2 gola / 0 asistencija / 581 minuta