Nogometna reprezentacija Engleske se jučer plasirala u polufinale Eura nakon boljeg izvođenja penala, a junak u raspucavanju bio je golman Jordan Pickford koji je odbranio penal Manuelu Akanjiju.

Pickford je zaustavio prvi penal Švicaraca koji je izveo štoper Manchester Cityja, a nije dugo trebalo da se otkrije Pickfordova "tajna" kako je to uradio.

Naime, Pickford je na svojoj flašici za vodu imao napisano čak 18 imena igrača Švicarske sa instrukcijama gdje se treba baciti u slučaju da baš oni budu šutirali penale.

Ono što je zanimljivo da nije baš sve uradio kako mu je napisano na flašici. Drugi penal za Švicarsku je izvodio Fabian Schär, a instrukcije za Pickforda su glasile "trzni desno, baci se lijevo", a on je učinio suprotno.
Schär je zaista šutirao u Pickfordovu lijevu stranu i da je Englez postupio po instrukcijama, odbranio bi i taj penal.

Xherdan Shaqiri je šutirao u stranu u koju je Pickford i pretpostavio da će šutirati i bio je veoma blizu da obrani i taj penal.

Jedino nije unaprijed znao gdje će šutirati Zeki Amdouni. Švicarac je šutirao po sredini, a Pickford je ispoštovao instrukcije i bacio se u lijevu stranu.

Ono što je zanimljivo je da ovo nije bio prvi put da Pickford ima instrukcije za penale na flašici vode.

I tokom proteklih godina često je golman Evertona nosao na utakmicama engleskog Premiershipa flašice s vodom na kojoj su ispisane instrukcije za branjenje penala izvođačima iz redova protivničke ekipe.

Većinom je to bilo samo tekstualno kao u slučaju utakmice protiv Švicarske, a protiv West Hama se potrudio da ima i grafički prikaz gdje njihova trojica izvođača penala šalju lopte s bijele tačke.