VIŠE OD POLA PLANETE

Da će Njemačka na besprijekoran način organizovati Evropsko prvenstvo, to smo znali i unaprijed, no ni sami organizatori nisu bili svjesni brojki koje su ostvarene u grupnoj fazi smotre najboljih selekcija Starog kontinenta.

UEFA je objavila službene podatke o gledanosti utakmica Evropskog prvenstva u grupnoj fazi, a oni kažu da su porušeni svi rekordi dosadašnjih evropskih prvenstava.

Najfrapantniji podatak kaže da je utakmice grupne faze Evropskog prvenstva u Njemačkoj gledalo više od pet milijardi gledalaca putem malih ekrana. Tako je oboren rekord televizijske gledanosti.

No, mnogi su imali čast da otputuju u Njemačku i bodre svoje miljenike. UEFA je objavila podatak da je više od 3,3 miliona ljudi posjetilo organizovane fan zone u gradovima domaćinima Evropskog prvenstva širom Njemačke.

Tokom Evropskog prvenstva "ludnica" se proširila i na društvene mreže. Tokom takmičenja, UEFA-ine platforme na društvenim mrežama porasle su za 7,5 miliona pratitelja.

Nivo prodaje ulaznica i posjećenosti utakmica također je pun pogodak. Više od 1,8 miliona gledalaca posjetilo je stadione tokom ove grupne faze , a UEFA je 85 posto od 2,7 miliona ulaznica stavila na raspolaganje široj javnosti.

Iz UEFA-e su se pohvalili i činjenicom da se na ovom Evropskom prvenstvu smanjila upotreba aviona, kako među nacionalnim selekcijama, tako i među navijačima koji su putovali javnim gradskim prijevozom.