Nakon što smo saznali rasplet u četiri od šest grupa Evropskog nogometnog prvenstva, poznata su dva para osmine finala, ali se već nazire i kako će cijeli žrijeb izgledati.

Sinoć smo imali dramatičan rasplet u grupama C i D, a preostalo je da saznamo putnike u osminu finala iz posljednje dvije grupe. Utakmice su na rasporedu večeras od 18 i 21 sat, nakon čega će biti poznat kompletan kostur žrijeba nokaut-faze.

Mi ćemo vam predstaviti ono što se zna u ovim trenucima. Zna se koji će favoriti na koju stranu žrijeba te su poznata i dva para osmine finala.

Dva dosad poznata duela su Njemačka - Danska te Švicarska - Italija.

Istovremeno, uvjetno rečeno lijeva strana žrijeba izgleda zaista zastrašujuće. U istoj strani žrijeba nalaze se Španija, Njemačka, Portugal i Francuska i ove četiri selekcije čine projektovane parove četvrtfinala, ukoliko opravdaju uloge favorita.



S druge strane, u desnoj strani žrijeba su zasad Engleska i Italija, a mogu im se pridružiti još Belgija i Nizozemska.

Dosad bi većina stvari bila poznata da je ostao stari sistem evropskih prvenstava, ali je UEFA povećavanjem broja učesnika sa 16 na 24. Problem stvaraju trećeplasirane ekipe koje mogu igrati s različitim pobjednicima grupa pa se tako i dalje ne znaju rivali brojnih selekcija.

No, ukoliko završe utakmice očekivanim rezultatima večeras, od trećeplasiranih timova, Nizozemska bi trebala ići na Englesku. Nazire se i duel Austrije i Turske, kao i Francuske i Rumunije.

Ovako tačno izgledaju utakmice, ko na koga ide u nokaut-fazi te kada se dueli igraju:

Juni 29.
Švicarska - Italija (Duel 38)
Njemačka - Danska (Duel 37)

Juni 30.
Engleska - Trećeplasirani iz grupa D ili E (Duel 40)
Španija - Trećeplasirani iz grupa E ili F (Duel 39)

Juli 1.
Francuska - Drugoplasirani grupe E (Duel 42)
Portugal - Trećeplasirani iz grupa A ili C (Duel 41)

Juli 2.
Pobjednik grupe E - Trećeplasirani iz grupa C ili D (Duel 43)
Austrija - Drugoplasirani grupe F (Duel 44)