Nakon što su se rano plasirali u osminu finala kao pobjednici grupe B, Španci su na Instagramu dali rijetke uvide u svoj program oporavka van terena.

Trostruki evropski šampioni u svom kampu u Donaueschingenu koriste savremene metode i tehnološka pomagala kako bi svojim zvijezdama pružili najbolji mogući oporavak nakon treninga i utakmica.

Krilni napadač Nico Williams (21) je tako podvrgnut hiperbaričnoj terapiji kiseonikom nakon pobjede od 1:0 protiv Italije prošlog četvrtka.


Williams u kriogenoj komori (Foto: Screenshot)

Igrači se ovom terapijom opskrbljuju stopostotnim kisikom u trajanju od 45 minuta uz pomoć pozitivnog pritiska, koji je namijenjen da pomogne mišićima da se oporave nakon većeg fizičkog napora.

Sličnu funkciju ima takozvana kriogena komora, u kojoj se španski igrači izlažu temperaturama do -170 stepeni kako bi se adekvatno mogli oporaviti.


Williams tokom infracrvenog tretmana (Foto: Screenshot)

Dio španskog programa regeneracije je i infracrvena terapija, koja ima za cilj pospješivanje cirkulacije krvi i kisika, što također pomaže opuštanju cijelog mišićno-koštanog sistema.

"Osjećam se kao nov poslije tretmana. To nam mnogo pomaže između intenzivnih utakmica na ovom Evropskom prvenstvu", kazao je Williams.