POZNATO JE DOSTA TOGA

Nakon što je kompletirano takmičenje u grupi A Evropskog prvenstva, već se nazire kostur osmine finala i koja će na koju selekciju ići u kojem dijelu žrijeba.

UEFA je prije tri izdanja evropskih prvenstava odlučila zakomplikovati stvari, povećati broj ekipa sa 16 na 24 te tako ukinuti situaciju da se i prije početka takmičenja sve jasno zna ko s kim igra u kojoj fazi takmičenja.

Stvari komplikuju najbolje četiri trećeplasirane ekipe, koje prolaze dalje iz grupe, ali se i tako već nazire kostur cijelog žrijeba uključujući i nokaut fazu.

Grupu A u dramatičnom finišu osvojila je selekcija Njemačke, dok s drugog mjesta iz grupe dalje ide Švicarska. Svoju šansu kao jedna od četiri najbolje trećeplasirane ekipe čeka i Mađarska koja je u posljednjim sekundama grupne faze uspjela savladati Škotsku i izboriti treću poziciju. S tri boda Mađarska ima solidne šanse da prođe dalje.

Dobar dio kostura nokaut-faze već se zna, ali je svakako jasno da će biti i promjena nakon što se odigra cijelo treće kolo grupne faze.

Ukoliko bi se završilo na isti način kao što je sada situacija, parovi osmine finala su sljedeći:

Španija - Slovačka
Njemačka - Danska
Portugal - Mađarska
Nizozemska - Rumunija
Belgija - Slovenija
Francuska - Turska
Engleska - Austrija
Švicarska - Italija

Mnogo toga bit će poznatije već nakon današnjih utakmica u kojima se sastaju Albanija i Španija te u apsolutnom derbiju i direktnoj borbi za prolazak dalje Italija i Hrvatska.