KO JE NAJTEŽE POGOĐEN

Dok su neki nogometaši ostali bez nastupa na predstojećem Evropskom prvenstvu jer se nisu kvalifikovali, postoje i oni čiji su se snovi srušili zbog povrede koja je došla u najgorem mogućem trenutku. Donosimo listu najboljih nogometaša koji će zbog toga propustiti Euro.

Evropsko prvenstvo u Njemačkoj se bliži, a upravo će domaćin u petak utakmicom protiv Škotske (21 sat) otvoriti takmičenje najboljih na starom kontinentu.

San svakog nogometaša je da sa svojom domovinom nastupi na velikom takmičenju i pokuša joj donijeti vječnu slavu. No, neke nećemo gledati jer se nisu kvalifikovali, neki su ostali bez poziva selektora, a neki ne putuju u Njemačku zbog povrede.

Stotine miliona eura koštaju zvijezde koje se nisu ni kvalifikovale, a to su u prvom redu Erling Haaland, Alexander Isak i Martin Odegaard. Dakle, najskuplji igrači koji ne idu na Euro pretežno dolaze iz skandinavskih selekcija čiji će jedini predstavnik na Euru biti Danska.

Mi ćemo se u ovom tekstu posvetiti onim nogometašima koji zbog povreda neće učestvovati na Evropskom prvenstvu. Neke velike selekcije imaju ozbiljne probleme s povrijeđenim igračima, a u prvom redu su Italija i Nizozemska, a slijede još s dosta problema i Španija, Engleska i Francuska.

Nizozemci su potpuno "razoreni" povredama pa će tako Evropsko prvenstvo propustiti Frenkie De Jong, Teun Koopmeiners, Marten de Roon, Sven Botman, Jurrien Timber i Quilindschy Hartman.

Ništa bolja situacija nije ni u taboru branitelja evropske titule, selekciji Italije. Kod Azzurra Evropsko prvenstvo zbog povreda propuštaju Destiny Udogie, Domenico Berardi, Nicolo Zaniolo, Francesco Acerbi i Giorgio Scalvini, dok nema ni sjajnog veznjaka Sandra Tonalija nakon suspenzije zbog ilegalnog klađenja, jer bi i igrač Newcastlea sigurno imao zapaženu rolu na takmičenju.

Francuzi su zbog povreda ostali bez sjajnog Lucasa Hernandeza te Wesleya Fofane i Boubacara Kamare, dok su već dugo bez Paula Pogbe koji je suspendovan zbog dopinga i vjerovatno ga više nećemo gledati na terenima.

Španci su bili u nemogućnosti Isca, Gavija i Yeremyja Pina, dok kod Engleza zbog povreda nema Harryja Maguirea, Bena Chilwella i Tyronea Mingsa. Nema ni Reecea Jamesa koji nakon silnih povreda nikako ne može uhvatiti kontinuitet igara.

Od većih reprezentacija najmanje muka imaju Njemačka i Portugal jer su ostali bez samo jednog sigurnog putnika na Euro, a to su Serge Gnabry kod Nijemaca te Otavio kod Portugalaca.

Iako ne spada u red favorita za drugu fazu takmičenja, selekcija Škotske bi bila dvostruko jača kada bi imala puni tim na okupu. Nedostaju joj brojni nogometaši od velike važnosti pa tako Euro propuštaju Lewis Ferguson, Aaron Hickey, Ben Doak i Lyndon Dykes.

Neke od reprezentacija ostale su bez samo jednog nogometaša, ali iznimno bitnog, poput Davida Alabe (Austrija), Caglara Soyuncua (Turska), nedovoljno spremnog Thibauta Courtoisa (Belgija) te Michala Sadileka (Češka).

Ovo je lista svih nogometaša koji su zbog povrede van stroja na Evropskom prvenstvu:

Njemačka:
Serge Gnabry

Škotska:
Lewis Ferguson
Aaron Hickey
Lyndon Dykes
Ben Doak

Španija:
Yeremy Pino
Gavi
Isco

Italija:
Destiny Udogie
Domenico Berardi
Nicolo Zaniolo
Francesco Acerbi
Giorgio Scalvini
Sandro Tonali (suspenzija)

Engleska:
Tyrone Mings
Ben Chilwell
Harry Maguire
Reece James (nedovoljno spreman)

Francuska:
Lucas Hernandez
Wesley Fofana
Boubacar Kamara
Paul Pogba (suspenzija)

Nizozemska:
Frenkie de Jong
Teun Koopmeiners
Marten de Roon
Sven Botman
Quilindschy Hartman
Jurrien Timber

Austrija:
David Alaba

Belgija:
Thibaut Courtois

Portugal:
Otavio

Turska:
Caglar Soyuncu

Češka:
Michal Sadilek