HUMANITARNI SPEKTAKL

Na stadionu Stamford Bridge u Londonu u nedjelju navečer je odigran revijalni nogometni meč Soccer Aid između ekipa Engleske i Ostatka svijeta. Engleska je slavila 6:3, a na terenu Chelseajevog doma pojavila su se brojna poznata lica.

Za Englesku su igrali Frank Lampard, Harry Redknapp, Robbie Williams, Vick McClure, David James, Jill Scott, Jermain Defoe, Joe Cole, Mo Farah i drugi, dok su u timu Ostatka svijeta bili Mauricio Pochettino, Usain Bolt, Jesus Perez, Eden Hazard, Tommy Fury, Roberto Carlos, John Obi Mikel, Petr Cech, Alessandro Del Piero, Patrice Evra i ostali.

Utakmica je loše završila po najbržeg čovjeka svih vremena Usaina Bolta, rekordera u utrci na 100 metara s vremenom 9.58 sekundi.

Sprinter s Jamajke doživio je na ovoj utakmici tešku povredu Ahilove tetive, zbog koje je na nosilima iznesen s terena, a poslije je objavio fotografiju u kojoj se vidi kako na nozi ima ortopedsku čizmu.

Najbolje se publici predstavio Hazard, što je i očekivano budući da je nedavno okončao svoju karijeru, a oduševio je sve postignutim golom iz slobodnog udarca, kada je matirao Davida Jamesa.

Sve je na stadionu, a potom i na društvenim mrežama, nasmijao poznati neporaženi bokser Tommy Fury (10-0), mlađi brat Tysona Furyja, koji očito nije dobro ni upućen u nogometna pravila.

Zbog toga je izazvao pravu komediju pri ubacivanju lopte sa strane u igru, kada ju je bacio rukama ispod pojasa, kao u američkom nogometu. Također, hit video na internetu je onaj kada on promašuje cijelu loptu u pokušaju da uputi šut ka golu.

Osim Bolta, povredu je zadobio i glumac Emmett Scanlan, kojem je stradala prepona, a priznao je da nikada u životu ranije nije igrao nogomet.

Soccer Aid je objavio da je na ovom humanitarnom meču prikupio više od 15 miliona eura, što je novac koji će biti iskorišten u dobrotvorne svrhe, a ova fondacija je od 2006. godine, otkad postoji, ukupno sakupila 110 miliona eura za one najugroženije.