IDU NA SUD

Nizozemska kompanija Ballinno je tužila UEFA-u i tehnološkog proizvođača Kinexon zbog neovlaštenog koritšenja ofsajd tehnologije koju koristi VAR, a jedinstveni sud za patente će razmatrati to pitanje u ponedjeljak.

Ballinno je također pokušao osporiti korištenje ofsajd tehnologije za Svjetsko prvenstvo 2022. godine u Kataru, ali im to nije uspjelo.

Dvije strane nisu uspjele pronaći dogovor za predstojeći Euro u Njemačkoj pa je zbog toga pomenuta kompanija tužila krovnu kuću evropskog nogometa.

Ukoliko Ballinno dobije tužbu, tehnologija poluautomatskog ofsajda se neće koristiti na Evropskom prvenstvu u Njemačkoj.

Inače, pomenuti sistem sa senzorom u nogometnoj lopti je 2007. godine izumio vlasnik Ballina Peter Borst pa kao rezultat toga, nogometnim Savezima je potrebna njegova dozvola za korištenje sistema.

"Odmah smo kontaktirali Kinexon, tehnološkog proizvođača koji radi sa UEFA-om i u više navrata smo pokušavali riješiti problem na prijateljski način, no oni nisu željeli da sarađuju", rekao je Borst nizozemskim medijima i dodao:

"Možda su mislili da smo premali da bismo se usudili tužiti UEFA-u, ali smo ponosni na naš izum i nećemo stajati skrštenih ruku dok ga drugi koriste bez naše dozvole. Sudski sporovi su jedina opcija za zaštitu našeg izuma od neovlaštene upotrebe".