FALSIFIKOVANJE PASOŠA

Španski sud je izdao nalog za hapšenje nekadašnjeg košarkaša madridskog Reala Marcusa Slaughtera zbog falsifikovanja pasoša.

Američki centar je bio umiješan u ovaj slučaj 2015. godine, a u slučaju da bude osuđen, Real Madridu bi mogli biti oduzeti prvenstvo i kup koje su osvojili te godine.

Istražuje se da li je bivši košarkaš Real Madrida platio falsifikovani pasoš Ekvatorijalne Gvineje kako bi imao povlastice u španskom klubu, a ukoliko se optužbe potvrde, slijedi mu godina i pol zatvora dok će Kraljevi ostati bez titula osvojenih u tom periodu.

Pravosuđu je trebalo četiri i pol godine da završi ovaj postupak i to iz prostog razloga jer nisu mogli pronaći pomenutog igrača kao i Andyja Panka, bivšeg američkog košarkaša koji je igrao za Fuenlabradu i koji je također optužen za falsifikovanje pasoša.

Najveći rival Kraljeva Barcelona je putem svog advokata Jordija Pine tražila da se raspiše međunarodna potjernica za pronalaženje Slaughtera i Panka te tako ih obavijesti da se protiv njih vodi sudski postupak.

Sud je 25. jula 2023. godine na zahtjev Barcelone izdao nalog za hapšenje, a Slaughter je za to vrijeme pratio Real Madrid na američkoj turneji u Houstonu o čemu svjedoči i fotografija objavljena na Instagramu.

S druge strane Panko je uhapšen u august u Madridu i stavljen je na raspolaganje sudu dok Slaughter nije uhapšen jer nikada nije lociran.

Kompletan slučaj je došao u centar pažnje 2015. godine kada su otkrivene nepravilnosti u pasošu igrača Real Madrida. Slaughter se smatrao igračem koji dolazi iz Ekvatorijalne Gvineje, a prema ranijem sporazumu igrači iz afričkih, karipskih i pacifičkih zemalja koje su povezane trgovinskim sporazumom s Evropskom Unijom, nisu stranci u španskom prvenstvu.

Zahvaljujući dobijanju tog dokumenta, Slaughter je mogao igrati kao domaći igrač u ACB ligi i osvoji ligu i kup 2015. godine s Real Madridom.

Meksikanac Gustavo Ayon i Argentinac Facundo Campazzo su te sezone zauzeli pozicije igrača van Evropske Unije, a Slaughterov pasoš je bio falsifikovan što su pokazale kasnije analize.

Barcelona traži da se u slučaju osude košarkaša, Realu oduzmu titula i Kup kralja kojeg su osvojili 2015. godine, a da li će do toga doći saznat ćemo uskoro.

Sami Slaughter i Panko su priznali da su platili po 35 hiljada eura u gotovini Ricardu Nguemi, inače bivšem omladincu Real Madrida koji je imao kontakte u vladi Ekvatorijalne Gvineje nakon čega su oni dobili pasoše.

Sam Real se brani kako, i pored činjenice da je imao indirektnu korist od Slaughterovog, nije bio upućen u to da je pasoš falsifikovan te je u dobroj namjeri registrovao pomenutog košarkaša.