Liga nacija

Fudbalska federacija Kosova(FFK) najavila je žalbu Evropskoj fudbalskoj uniji (UEFA) zbog parola protiv Kosova koje su se čule u utakmicama Lige nacija između reprezentacija Češke i Albanije i Srbije i Švicarske.

"FFK Kosova najoštrije osuđuje isticanje transparenta sa mapom Kosova prekrivenom srpskom zastavom i natpisom 'Nema predaje', kao i pozive protiv Kosova i Albanaca koji su se čuli tokom utakmice Srbija - Švicarska i utakmici Češka - Albanija. Ovim neprihvatljivim aktima, koji se u kontinuitetu dešavaju od strane srpskih navijača i navijača nekih drugih zemalja koje su bliske srpskim grupama, nije mjesto u fudbalu i bilo kojoj sportskoj areni, jer šire mržnju i podijele među narodima i državama", navodi se u saopštenju FFK.

Dodaje se da su ovakvi incidenti u potpunoj suprotnosti sa vrijednostima koje predstavlja UEFA, a međunarodna fudbalska zajednica treba da posluži kao moćna platforma za promociju mira, suživota i jednakosti federacija.

"FFK je, kao ravnopravan član sa savezima drugih zemalja, pripremio zvaničnu žalbu UEFA, sa dokazima o svim prekršajima i uvredama na račun Kosova, tražeći da se hitno preduzmu mjere za kažnjavanje na strožiji način. Fudbalski stadioni treba da služe kao arene za spektakl za prave navijače, a ne kao mjesto za ispoljavanje iredentizma, rasizma i svih vrsta uvreda", navodi se u saopštenju.