Naredne u Los Angelesu

Svečanom ceremonijom zatvaranja večeras su okončane 33. Ljetne olimpijske igre u Parizu.

Za razliku od svečanosti otvaranja koja je prvi put u historiji održana izvan stadiona, brodskim mimohodom ili mimoplovom duž rijeke Sene, punih šest kilometara i u prisutnosti oko 300.000 gledatelja, ceremonija zatvaranja se večeras održala na stadionu Stade de France pred 71.000 gledatelja.

Na Olimpijskim igrama u Parizu održano je 329 sportskih događaja u 32 olimpijska sporta. Na Igrama je nastupilo oko 10.500 sportista iz 204 zemlje, a Olimpijski tim Kosova se vratio s Olimpijade u Parizu ovenčan dvjem,a srebrnom i bronzanom medaljom u džudou.

Na veliku binu popele su se džudistkinje, srebrna Distria Krasniqi i bronzana Laura Fazliu, selektor džudo reprezentacije Kosova Driton Kuka i trener Majlinda Kelmendi.

Za Kosovo su se u Parizu takmičili još i džudistkinje Nora Gjakova i Loriana Kuka, plivač Adel Šabović i atletičarka Gresa Bakraçi.

Najuspješnija zemlja učesnica su Sjedinjene Američke Države. SAD su skupile 40 zlatnih medalja, isti broj zlata osvojila je i Kina, no SAD su osvojile 44 srebra, a Kina 27 i to je bilo presudno.

Naredne Olimpijske igre na programu su za četiri godine u Los Angelesu.