IAKO JE IMAO MALE ŠANSE

Hrvatski gimnastičar Aurel Benović izborio je finale na Olimpijskim igrama u Parizu, a 24-godišnji olimpijski debitant iz Osijeka iza sebe ima nevjerovatnu životnu priču.

Svaki sportista ima svoju posebnu životnu priču, a Aurelovu je obilježila prošlogodišnja tragedija. Još kao dječak izgubio je oca, a prije nepunih godinu dana ostao je i bez majke, i to samo nekoliko sedmica nakon što joj je spasio život oživljavajući je kad joj je pozlilo.

Ta se životna tragedija samo nadovezala na tešku povredu stopala zbog koje je propustio lanjsko Svjetsko prvenstvo.

"Moja životna lekcija je bila iz filma strave. Budeći se ujutro u 7:30 zatekao sam mamu u ne najboljem fizičkom stanju, ali kao i svaki dan, s obzirom na to da je već dugo bolesna, mislio sam kako će popiti svoje lijekove, opet će se to smiriti. No nažalost to ovog puta nije bilo tako... Samo se srušila. Zovem Hitnu, plačem, oživljavam vlastitu majku. Srce joj je stalo. Pravovremenom reakcijom i brzim dolaskom liječničke službe ponovno se vratila i nadam se da će se brzo oporaviti", napisao je na društvenim mrežama Benović prošlog ljeta.

Nažalost, samo nekoliko sedmica kasnije, majci više nije bilo spasa.

"Završila je u bolnici i recimo da se oporavila od toga, no morala je ići na operaciju srca. I, nažalost, preminula je tokom te operacije. Obećao sam mami prije nego što je preminula da ću se potruditi bez obzira na sve, da ću pokušati izboriti odlazak na Olimpijske igre.

Ona me od moje četvrte godine vodila na treninge i bila je moja najveća podrška u karijeri, tako da ću se potruditi prvenstveno zbog nje, zbog obećanja koje sam dao i njoj i sebi", ispričao je nešto kasnije u razgovoru za Sportske novosti.

Obećanje je ispunio u aprilu na takmičenju Svjetskoga kupa u Dohi, posljednjem na kojem je mogao osigurati put u Pariz. Šanse su mu bile male, ali osvajanjem četvrtog mjesta i poklapanjem drugih rezultata ugrabio je zadnje mjesto na Igrama među parterašima, piše Index.hr.

I ne samo to, postao je olimpijski finalist. Na kojem će mjestu završiti i hoće li možda opet iznenaditi konkurenciju i osvojiti medalju, saznat ćemo u nedjelju, 4. augusta, kad je termin finala zakazan za 16 sati i 24 minute.